clanak False

Studijski posjet partnera iz projekta CONNECTION Gradu Zagrebu

17.05.2022.
U Zagrebu je od 10. do 12. svibnja 2022. održan studijski posjet partnera iz projekta CONNECTION, čiji je nositelj mreža gradova EUROCITIES, a Grad Zagreb je jedan od 14 gradova partnera uz organizaciju MigrationWork CIC koji pruža tehničku podršku gradovima u integraciji.
U ovom posjetu sudjelovali su predstavnici/e iz Velike Britanije, Francuske, Italije, Grčke, Belgije i Češke te domaćini iz Zagreba. Kroz trodnevni program, partneri su mogli vidjeti na koji se način integracija stranaca provodi u Zagrebu te posebice koja je uloga projekta CONNECTION u integraciji.
Prvog dana posjeta, u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, okupljene je u ime Gradske koordinacije za ljudska prava pozdravio gospodin Gordan Bosanac koji je naglasio da je uspješna integracija stranaca jedan od ciljeva nove gradske vlasti. Tom je prilikom predstavljen tok izrade nedavno donesenog Akcijskog plana Grada Zagreba za integraciju tražitelja međunarodne zaštite i osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita za 2022. godinu, postupanje Grada Zagreba kod prihvata raseljenih osoba iz Ukrajine te prilagodba Akcijskog plana na novo pridošle osobe kojima je odobren status privremene zaštite.   
Partneri su imali priliku posjetiti organizacije civilnog društva s iskustvom u integraciji i to  Isusovačku službu za izbjeglice, Centar za mirovne studije, Are you Syrious?, Živi atelje DK i Centar za kulturu dijaloga. Tako su iz prve ruke mogli vidjeti primjere dobre prakse u radu s izbjeglicama i migrantima u Zagrebu, ali i čuti s kojim se izazovima ove organizacije susreću u svakodnevnom radu. Posebno je zanimljivo bilo izlaganje Hüseyina Semiha Adigüzela iz Turske koji je podijelio svoju priču i teškoće s kojima se susreće kao student u Zagrebu i osoba kojoj je odobrena međunarodna zaštita u Republici Hrvatskoj.
 
U nastavku ovog posjeta, 12. i 13. svibnja 2022., održan je i posjet predstavnica Grada Pariza Gradu Zagrebu koji je aktivnost u projektu CONNECTION uz podršku predstavnice organizacije MigrationWork CIC. Tom je prigodom organiziran posjet Prihvatilištu za tražitelje azila Zagreb i Motelu Plitvice koji služi kao prihvatilište raseljenih osoba iz Ukrajine.

Financirano iz Fonda za azil, migracije i integraciju (Asylum, Migration and Integration Fund)


Aktivnosti