clanak False

Suradnja s uredom Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova RH

23.02.2024.
Voditeljica Odjela za promicanje ljudskih prava i civilno društvo Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo Jana Radić, prisustvovala je sastanku u uredu Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Republike Hrvatske. Sastanku su prisustvovali i zamjenik pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Kristijan Kevešević, sa savjetnicom za pravna pitanja Anjom Belić i savjetnicom za područje praćenja medija Irenom Sarta. Tema sastanka je bila suradnja u izradi brošure za strane radnike/ce u Republici Hrvatskoj koju priprema Grad Zagreb, a koja će se dijeliti u One Stop Shopu, novoj informativnoj točki za migrante i izbjeglice. Brošura će sadržavati prava i obaveze stranih radnika/ca te informacije o kulturi, običajima, zakonima i praktičnim savjetima. Sadržavat će i informacije o rodnoj ravnopravnosti vezane za jednak pristup obrazovanju i zapošljavanju u Republici Hrvatskoj te ravnopravnim obiteljskim ulogama kao i zajedničku odgovornost partnera u odgoju djece i troškovima života. Na temu rodne ravnopravnosti zamjenik pravobraniteljice g. Kevešević ukazao je na set preporuka Pravobraniteljice iz Izvješća o radu za 2022. godinu.

U nastavku sastanka gđa Radić dodatno je upoznala zamjenika pravobraniteljice g. Keveševića i savjetnice pravobraniteljice s ključnim aktivnostima Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo u području ravnopravnosti spolova te izrazila interes za eventualnom suradnjom Grada Zagreba s institucijom Pravobraniteljice u budućim projektima financiranim sredstvima iz EU fondova.


Zaključno, dogovorena je suradnja i načelna zainteresiranost za moguću buduću suradnju u području ravnopravnosti spolova.

Aktivnosti