clanak False

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a - 1. prosinca

Prema statistikama, u posljednjih deset godina Hrvatska spada u zemlje s najnižom učestalošću zaraženih HIV/AIDS-om, čulo se na današnjoj konferenciji za novinare u povodu Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a.

22.11.2010.


Prema statistikama, u posljednjih deset godina Hrvatska spada u zemlje s najnižom učestalošću zaraženih HIV/AIDS-om, istaknuo je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje Zvonimir Šostar na konferenciji za novinare u povodu Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a održanoj u prisustvu gradonačelnika Milana Bandića u Gradskoj upravi.

Predstavnici institucija koje se bave dijagnostikom i liječenjem zaraze HIV-om naglasili su da se, bez obzira na relativno zadovoljavajuće stanje, treba nastaviti s provođenjem mjera za prevenciju i edukacijom o rizicima zaraze te načinima zaštite, pogotovo među mladom populacijom.

Prema riječima prof. dr.sc. Josipa Begovca, voditelja Referentnog centra za dijagnostiku i liječenje zaraza HIV-om Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi RH, koji djeluje pri Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mijaljević, Hrvatska se s ovom bolešću susreće od 1986. i od tada kontinuirano pruža skrb i provodi psihosocijalnu pomoć, a u sklopu Referentnog centra nalazi se i Centar za testiranje u kojem se ove godine testiralo oko 900 osoba.

Hrvatska udruga za borbu protiv HIV infekcija i virusnih hepatitisa aktivno je uključena u pružanje psihosocijalne pomoći oboljelima i provođenje prevencije kroz edukacije i informiranje građana, a najnoviji projekt Udruge, naglasila je njena savjetnica i koordinatorica Ivana Crnić, provođenje je edukacije i testiranje u zatvorima.

Grad Zagreb je kroz rad svojih ureda i službi, raznim preventivnim i edukativnim programima mnogo učinio na senzibiliziranju javnosti za HIV/AIDS problematiku, istaknuo je gradonačelnik Milan Bandić, ujedno izrazivši nadu da će i ovogodišnja, nešto duža kampanja, pridonijeti još boljim rezultatima.

Obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a održat će se od 24. studenoga do 1. prosinca u organizaciji Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje i Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnih hepatitisa na Trgu Petra Preradovića, gdje će se odvijati tematski dani – šator Ne diskriminiraj – nego informiraj. Koncert u Ciboni, 5. prosinca, namijenjen posebno mladima, bit će ujedno i završni događaj obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a.


Gradske vijesti - 2010.