clanak False

Božićna akcija Hrvatskog Caritasa "Za 1000 radosti"

I ove godine gradonačelnik Milan Bandić pridružio se božićnoj akciji Hrvatskog Caritasa Za 1000 radosti koju su, u OŠ Pavleka Miškine, predstavili mons Josip Mrzljak, predsjednik Hrvatskog Caritasa i varaždinski biskup i Fabijan Svalina, v.d. ravnatelj HC-a.

06.12.2010.


(Priopćenje iz Caritasa) Hrvatski Caritas (HC) i ove, osme godine zaredom, pokreće tradicionalnu nacionalnu akciju „Za 1000 radosti“, akciju prikupljanja pomoći za tisuće najsiromašnijih obitelji u Hrvatskoj. O akciji, njenu provođenju i načinima prikupljanja sredstava, na konferenciji za novinare održanoj 6. prosinca 2010. u OŠ Pavleka Miškine u Zagrebu, govorili su mons. Josip Mrzljak, predsjednik HC-a i varaždinski biskup, Fabijan Svalina, v.d. ravnatelj HC-a, a o motivima za uključenje i potporu akciji g. Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik.

Osnovni cilj akcije „Za 1000 radosti“ jest pomoći obiteljima u potrebi, kojima je, osobito u vremenu krize, potrebna snažna podrška društva u cjelini. Božićnu akciju, osim osnovnog, pokreću i drugi ciljevi: ojačati u društvu osnovne kršćanske i humane vrijednosti Božića kao što su ljubav, solidarnost, tolerancija, mir, briga za drugoga, nesebičnost, poduzetnost i dr. Hrvatski Caritas tijekom akcije nastoji angažirati i motivirati za pomaganje potrebnima što je moguće više građana i tvrtki jer u rješavanju problema siromaštva svi mogu doprinijeti, svatko ima svoje mjesto i odgovornost. Akcijom se osobito želi potaknuti djecu i mlade da se, u skladu sa svojom dobi, uče preuzimati suodgovornost za one koji ne mogu bez tuđe pomoći, razmišljati o vrijednostima i konkretno pomagati, mijenjajući tako svijet oko sebe.

Hrvatski Caritas pomoć prikupljenu u akciji distribuira putem mreže biskupijskih i župnih Caritasa, podupirući također upućuje i udruge, javne kuhinje, ustanove koje skrbe za beskućnike, starije i nemoćne, djecu s posebnim potrebama i dr.

Kao i prethodnih godina, sredstvima prikupljenima u akciji Hrvatski će Caritas obiteljima u potrebi olakšati nabavu hrane, plaćanje režija, kupnju lijekova, liječenje ili kupnju medicinskih pomagala, omogućiti poboljšanje nekvalitetnih stambenih uvjeta, podmirenje troška toplog školskog, obroka ili novčano pomoći obiteljima pogođenima nezaposlenošću, dugovima, bolešću ili smrću jednog roditelja.
Hrvatski Caritas akciju provodi obraćajući se svim razinama hrvatskoga društva: općoj javnosti, poslovnom svijetu, jedinicama lokalne uprave i samouprave, medijima, vjernicima u župama, školskoj djeci i mladima. 

Građani i tvrtke u akciju se mogu uključiti:
• novčanom donacijom na ž.r. 2340009-1510126452
za građane poziv na br. 12
za škole poziv na br. 11
za poslovne subjekte poziv na br. 10 (OIB 60100836848)
• uplatom putem interneta na www.caritas.hr
• donacijom proizvoda ili usluga
• pozivima na donacijski telefon 060 9010 (cijena poziva 6.15 kn, PDV uključen)

I u ovogodišnjoj akciji, kao i u svih dosadašnjih sedam godina, u suradnji s Hrvatskim šumama organizira se humanitarna prodaja božićnih drvaca s korijenom, u subotu 18. prosinca 2010. na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu, s početkom u 9 h.