clanak False

Otkrivena spomen-ploča "Himni slobode"

Spomen-ploču legendarnoj pjesmi Ivana Gundulića Himna slobodi, danas su, u Gundulićevoj 7, otkrili gradonačelnici Zagreba i Dubrovnika, Milan Bandić i Andro Vlahušić te upravitelj brodova konvoja Libertas kapetan Ante Ercegović.

15.11.2010.


O lijepa, o draga, o slatka slobodo,
dar u kom sva blaga višnji nam Bog je do,
uzroče istini od naše sve slave.
Uresu jedini od ove Dubrave,
sva srebra, sva zlata, svi ljudski životi
ne mogu bit plata tvoj čistoj ljepoti.

Riječi su to koje stoje na spomen-ploči legendarnoj pjesmi Ivana Gundulića Himna slobodi, koju su danas, u Gundulićevoj 7, otkrili gradonačelnici Zagreba i Dubrovnika, Milan Bandić i Andro Vlahušić te upravitelj brodova konvoja Libertas kapetan Ante Ercegović.

Ujedno je to i spomen na humanitarni konvoj Libertas – simbol slobode i solidarnosti, kojim je, za vrijeme Domovinskog rata, probijena pomorska blokada Dubrovnika, istaknuo je zagrebački gradonačelnik, zahvalivši svima koji su doprinijeli da spomen-ploča ugleda svjetlo dana.

Himna slobodi napisana je u Dubrovniku, naglasila je na svečanosti otkrivanja spomen-ploče njezina idejna začetnica Branka Šeparović, ujedno i inicijatorica konvoja Libertas, koji je donio duh slobode i potpore u Dubrovnik. Ovo je simbol kulture, ljepote i slobode i prvi spomenik koji se podiže jednoj pjesmi, dodala je gospođa Šeparović.

Dubrovnik u Zagrebu već ima svoju ulicu – Gundulićevu ulicu u kojoj smo upravo sada, a ovaj događaj još više povezuje Zagreb i Dubrovnik i ima simboličan i poseban značaj, naglasio je gradonačelnik Vlahušić, zahvalivši ujedno Zagrebu i njegovom gradonačelniku na prostoru za Udrugu studenata Dubrovnika.

Prisjećajući se ratnih godina i puta koji je konvoj Libertas prošao da dođe do svog cilja, kapetan Ante Ercegović istaknuo je značaj konvoja koji je Dubrovčanima poručio da nisu sami i da je cijela Hrvatska s njima.

Spomen-ploču Himni slobode posvetio je nadbiskup zadarski mons. Želimir Puljić, tadašnji dubrovački biskup koji je sa svojim žiteljima dočekao humanitarni konvoj.


Gradske vijesti - 2010.