clanak False

Akcija "Živim život bez nasilja"

 

Dan uoči završetka preventivne akcije Živim život bez nasilja, koja je započela 8. studenoga, u prostorima Policijske uprave zagrebačke održana je konferencija za novinare...

23.11.2010.


Dan uoči završetka preventivne akcije Živim život bez nasilja, koja je započela 8. studenoga, u prostorima Policijske uprave zagrebačke, održana je konferencija za novinare na kojoj su, među ostalima, prisustvovali načelnik PU Zagrebačke Tomislav Buterin, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i predstavnik UNHCR-a za Hrvatsku Wilfred Bucchorn.

Kako se čulo, tijekom Akcije djelatnici PUZ-a, Odjela prevencije, održali su predavanja u 27 škola na području Grada i Županije koje je pohodilo 400 učenika i više od 1000 roditelja, a sve s ciljem senzibiliziranja za uključivanje u borbu protiv nasilja, odnosno izgradnju kulture nenasilja. Osim samih žrtava, rečeno je, važnu ulogu u suzbijanju nasilja imaju i susjedi, poznanici, odnosno rođaci koji ne bi trebali šutjeti, a nasilnike treba uključivati u psihosocijalne tretmane.

Na tom tragu Grad Zagreb je još 2007. otvorio prvu ustanovu socijalne skrbi za pružanje usluga smještaja žrtvama obiteljskog nasilja Dom za djecu i odrasle – žrtve obiteljskog nasilja Duga – Zagreb, naglasio je zagrebački gradonačelnik, spomenuvši i to da je u izradi nova Strategija za zaštitu od nasilja u obitelji za razdoblje do 2016. Osim toga, Zagreb već nekoliko godina u suradnji s Policijom i udrugama civilnog društva organizira akcije s ciljem smanjenja nasilja u obitelji i nasilja među mladima.

Inače, Akciju su pokrenuli Ministarstvo unutarnjih poslova RH i Agencija za odgoj i obrazovanje u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa uz potporu Programa UN za razvoj u Hrvatskoj, a provodi se na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Sutra, zadnjeg dana Akcije, u srednjoj školi Sesvete bit će uručene nagrade za najbolje likovne radove odabrane iz svih škola s područja Grada, učenici će moći vidjeti predstavu Nasilje, a za kraj je predviđena prijateljska utakmica između momčadi Policije i učenika škole.


Gradske vijesti - 2010.