clanak False

Otvorena konferencija Skupština zdravlja

Zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević je u Gradskoj skupštini otvorila konferenciju - Skupština zdravlja. Skup se provodi u okviru projekta Zagreb zdravi grad, a s ciljem redefiniranja prioritetnih područja aktivnosti i podnošenje izvješća o postignućima Projekta u IV. fazi.

26.05.2010.

Društvo koje omogućuje svim svojim građanima da imaju ispunjen i kvalitetan društveni, ekonomski i kulturni život bit će zdravije od onog društva u kojem se ljudi suočavaju s nesigurnošću, deprivacijom i isključenošću.

Riječi su to kojima je zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević jutros u Gradskoj skupštini otvorila konferenciju - Skupština zdravlja. Skup se provodi u okviru projekta Zagreb zdravi grad, a s ciljem redefiniranja prioritetnih područja aktivnosti i podnošenje izvješća o postignućima Projekta u IV. fazi.

Nakon kratkog obraćanja izaslanika predsjednika Skupštine dr.sc. Dragana Korolije – Marinića, voditeljice Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u RH prof. dr.sc. Antoinette Kaić – Rak te predsjednika Hrvatske mreže zdravih gradova prof. Slobodana Langa pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje podnio je izvješće o IV. fazi Projekta koja je trajala od 2003. do 2008.
Kako se čulo, u tih je pet godina Zagreb postao jedan od vodećih na ljestvici zdravih gradova, a sve to kroz niz projekata koji se u gradu provode posljednjih godina. Spomenimo najbitnije:

- Zaštita i kvaliteta okoliša
138 niskopodnih tramvaja i 224 niskopodna autobusa koji koriste ekološki najprihvatljivije gorivo EURO 4, realizirala se zamjena vozila s pogonom na naftu na vozila s biogorivom, kupljeni su i autobusi na biodizel. Preko projekta Civitas Elan napravljeno je preko 200 km biciklističkih staza te je uspostavljen čisti, energetski i održivi javni prijevoz, izgrađeno je pet podzemnih garaža, 5590 drvorednih stabala, uređeno je 120 novih dječjih igrališta, uređen je park Bundek, a većina gradskih vrtića i škola nosi naziv EKO VRTIĆ odnosno EKO ŠKOLA.

- Pozitivne društvene vrednote
Uspostavljen je projekt Gerontološki centri Grada Zagreba u kojima se građanima omogućava da što duže ostanu unutar svojih obitelji, od 2002. izdaje se Vodić za starije građane, svaki vikend se provodi Projekt Kretanjem do zdravlja, jednom godišnje Penzići na internetu, spomenimo i besplatnu Mobilnu mamografiju kojom se spasilo do 500 ljudskih života, za osobe s invaliditetom održane su razne edukacije, okrugli stolovi, seminari, otvorene su prostorije Udruge za Down sindrom, a ako 60 djece s tim sindromom je svake godine na besplatnoj rehabilitaciji u Puli. Za kraj ne zaboravimo spomenuti otvorenje Malog doma za djecu i mlade s višestrukim oštečenjima.

- Jačanje i podrška obitelji
Gradska skupština je 2003. donijela Program pronatalitetne politike, a 2007. Zagrebačku strategiju za djecu, prošle je godine povećana pomoć za opremu novorođenog djeteta, svaki se mjesec provode Trudnički tečajevi, a gradska bolnica Sveti Duh dobila je naziv Bolnica – rodilište – prijatelj djece, dok je Poliklinika za zaštitu djece proglašena najboljom ustanovom te vrste u svijetu.

Konferenciju je moderirala nacionalna koordinatorica Hrvatske mreže zdravih gradova doc.dr.sc. Selma Šogorić, a nakon svih izlaganja pristupit će se radnom dijelu konferencije, na kojem će se sudionici konferencije kroz rad u grupama očitovati o izboru zdravstvenih prioriteta, te izvršiti rangiranje prioriteta po utvrđenoj im metodologiji.


Vezani članci:
Konferencija zdravih gradova
Svjetski dan zdravlja
Okrugli stol: Civitas Elan i Presto - doprinos zdravlju

Preuzmite Revije Zagreb - zdravi grad

 


Gradske vijesti - 2010.