clanak False

Otvoren 45. Floraart

Međunarodnu vrtnu izložbu Floraart, na kojoj sudjeluje više od 160 izlagača iz zemlje i inozemstva, večeras je na Bundeku u Zagrebu otvorio gradonačelnik Milan Bandić.
25.05.2010.

Floraart 2010.

 

(HINA) Međunarodnu vrtnu izložbu "Floraart", na kojoj sudjeluje više od 160 izlagača iz zemlje i inozemstva, večeras je na Bundeku u Zagrebu otvorio gradonačelnik Milan Bandić.

45. "Floraart" će se na prostoru jezera Bundeka održavati do 31. svibnja, a predstavlja se 148 izlagača iz Hrvatske i 15 iz Austrije, Belgije, Danske, Francuske, Italije, Mađarske, Nizozemske, Njemačke, SAD-a i Slovenije.

Otvarajući izložbu zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pozvao je nazočne da velikim pljeskom pozdrave hrvatske i strane izlagače te sve ljude koji su "pretvorili Bundek u park cvijeća i Zagreb u grad cvijeća, jednog od najljepših u Europi". Zahvalio je svim vrijednim djelatnicima zagrebačkog Holdinga na čelu s "Zrinjevcem" i njegovim čelnim čovjekom Igorom Toljanom.

Pozvavši građane da razgledaju 45. Floraart, koji se četvrti put održava na Bundeku, "najljepšem parku u Zagrebu", gradonačelnik Bandić je rekao kako očekuje da će na Bundek doći više od 100 tisuća ljudi.

Igor Toljan, direktor "Zrinjevca"- podružnice zagrebačkog Holdinga koja je organizator izložbe, pozvao je građane da bar na čas ostave svakodnevne brige i probleme iza sebe i uđu u ovaj "laboratorij kolorističkih eksperimenata koji pobuđuju naše zanimanje novinama, harmonijom, dinamikom i elegancijom tonova", jer će "cvjetna raskoš reći više nego tisuću riječi".

Na više od trideset hektara otvorena i više od dvije tisuće četvornih metara zatvorena prostora građani će moći razgledati veliku izložbu ukrasnog bilja, rezanog cvijeća, opreme za uređenje vrtova i dječjih igrališta, raznog cvjećarskog pribora i alata, sredstava za prihranu i zaštitu bilja, sjemenja, umjetnog cvijeća, ukrasne keramike i sličnog. Ulaz na izložbu je besplatan.

Izložbu će popratiti stručna predavanja, prezentacije, kreativne radionice te zabavni program. Održat će se i tradicionalno natjecanje "Hrvatski KUP-a florista" i međunarodno natjecanje učenika srednjih poljoprivrednih škola u aranžiranju cvijeća, a bit će predstavljeni i nagrađeni vrtovi.

Ove će godine prvi put na izložbi biti predstavljen Hrvatski projekt "Lijepa naša Sava", svrha kojega je zaštita i promocija rijeke Save.

Za djecu je uređeno novo igralište na istočnom dijelu Bundeka, koje je prilagođeno i djeci s posebnim potrebama.

Na svečanosti otvorenja 45. međunarodne vrtne izložbe "Floraart" nastupio je ansambl "Lado" izvevši splet hrvatskih pjesma i plesova.

 


Gradske vijesti - 2010.