clanak False

Okrugli stol o utjecaju ekonomske krize na gradove

Trećeg dana Godišnje skupštine Europske banke za obnovu i razvoj, u hotelu Westin održao se okrugli stol o utjecaju ekonomske krize na gradove...

15.05.2010.

Trećeg dana Godišnje skupštine Europske banke za obnovu i razvoj, u hotelu Westin održao se okrugli stol o utjecaju ekonomske krize na gradove. Uz domaćina, gradonačelnika Milana Bandića u raspravi je sudjelovala gradonačelnica Varšave - Hanna Gronkiewicz-Walz, te gradonačelnici Beograda – Dragan Đilas i Burgasa iz Bugarske – Dimitar Nikolov.

Diskutirajući o gradskim financijama, lokalnom gospodarstvu i ulaganjima te o mogućnostima javno-privatnog partnerstva, vodeći ljudi gradova iznijeli su svoja iskustva o problemima i preprekama s kojima se suočavaju zbog ekonomske krize koja, kako se čulo, nije zaobišla ni njihove gradove.

Kriza je u svim gradovima imala slične posljedice kao što je pad prihoda i smanjenje proračuna, smanjivanje ulaganja, ponegdje restrikciju socijalnih izdataka te povećanje stope nezaposlenosti, a u jačoj mjeri su ih osjetile zemlje koje nisu članice EU.

Gosti su tijekom rasprave zagrebačkome gradonačelniku, između ostaloga, izrazili svoje pozitivne dojmove o Zagrebu kao uređenom gradu i ugodnom mjestu za življenje, a na pitanje moderatora Francisa Conwaya da li postoje velike razlike između središta i perifernih dijelova grada, gradonačelnik Bandić rekao je da razlika ima, ali nisu prevelike jer Gradska uprava zadnjih osam godina sustavno radi na ravnomjernom razvijanju svih dijelova grada.


Gradske vijesti - 2010.