clanak False

Novi proizvodni pogoni TŽV Gredelj u Vukomercu

 U nazočnosti premijerke Jadranke Kosor, gradonačelnika Milana Bandića i brojnih uzvanika otvoreni novi proizvodni pogoni TŽV Gredelj u Vukomercu.

30.06.2010.


Nakon 116 godina poslovanja u središtu grada, Tvornica željezničkih vozila Gredelj preseljena je u Vukomerec, a završetak projekta označila je današnja svečanost otvaranja novih pogona u nazočnosti premijerke Jadranke Kosor, zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića i drugih visokih uzvanika.

Potpisivanjem Sporazuma između Grada i Vlade RH prije četiri godine, počela je realizacija projekta, a nakon pripremnih radnji, od polaganja kamena temeljca do današnje svečanosti otvorenja prošle su dvije i pol godine, istaknuo je gradonačelnik Milan Bandić podvukavši značaj ovih proizvodnih pogona za zagrebačko i hrvatsko gospodarstvo.

Naime, Gredelj danas zapošljava 1650 radnika, od čega 230 inženjera i tehnologa koji su, prema riječima predsjednika Uprave Gredelja Ivana Tolića, bili aktivno uključeni u realizaciju projekta.

Objekt veličine 40.000 m2, za koji je izdvojeno 650 milijuna kuna, od čega 250 milijuna kuna za strojeve i tehnologiju, od iznimnog je značaja za budućnost tvornice jer će se integriranjem i moderniziranjem proizvodnih kapaciteta smanjiti troškovi, povećati kvaliteta i podići konkurentnost na domaćem i inozemnom tržištu. Osim potpore Grada i Vlade RH, sredstva za gradnju i opremanje novih pogona najvećim dijelom osigurana su prodajom zemljišta u Trnjanskoj cesti.

U dosadašnjim uvjetima, zajedno s partnerskom tvrtkom Končar, od 2005. do danas proizvedeno je 140 niskopodnih tramvaja koji prometuju zagrebačkim ulicama, dodao je predsjednik Uprave Gredelja, za Hrvatsku željeznicu proizvode se vlakovi, a u obilasku pogona mogli su se vidjeti i prvi novi prigradski vlakovi.


Gradske vijesti - 2010.