clanak False

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad starijim osobama

15.06.2023.
Danas, 15. lipnja, obilježavamo Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad starijim osobama. Ovaj dan nam pruža priliku da se zajedno usredotočimo na važnost zaštite i dobrobiti naših starijih sugrađana te osvijestimo probleme s kojima se suočavaju.
Starije osobe su bogatstvo našeg društva. One su nositelji bogatog iskustva, mudrosti i znanja koje su stekle tijekom godina. Unatoč tome, često se, upravo zbog svoje dobi, suočavaju s različitim oblicima nasilja, što može imati dugoročne posljedice na njihovo zdravlje, dobrobit, dostojanstvo i samopoštovanje.
Kako bismo se djelotvorno suprotstavili nasilju nad starijim osobama, ključno je zajedničko djelovanje svih dionika u društvu. Potrebno je podizati svijest o ovom problemu, provoditi edukacije o pravima starijih osoba te osigurati adekvatne sustave podrške i zaštite.
S tim ciljem, u sklopu projekta puSHEd – protect, understand, suport: help the elderly koji udruga B.a.B.e Budi aktivna. Budi emancipiran. provodi  u partnerstvu s Gradom Zagrebom, Domom za djecu i odrasle žrtve nasilja u obitelji „Duga – Zagreb“ i Zakladom Zajednički put, danas se održava online edukacija namijenjena svim stručnjacima koji rade s osobama starije životne dobi. Svrha edukacije je identificiranje individualnih potreba starijih osoba žrtva nasilja te razvijanje senzibiliziranog pristupa u profesionalnom radu.
Na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad starijim osobama, obvezujemo se da ćemo zajedno raditi na stvaranju svijeta u kojem starije osobe žive slobodno od nasilja, poštovane i podržane u svakom aspektu svog života. Zajedno možemo ostvariti pozitivne promjene i osigurati da starije osobe žive sretno, sigurno i u miru.

Aktualnosti / događanja