clanak False

Kreće kampanja "Djeluj sada" za rano otkrivanje melanoma

Konferencijom za novinare najavljena je kampanja Djeluj sada, koju, s ciljem ranog otkrivanja melanoma, već treću godinu zaredom pokreće Gradski ured za zdravstvo i branitelje u suradnji s Klinikom za tumore i Zagrebačkom ligom protiv raka, te uz potporu Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj.
01.06.2010.

Konferencijom za novinare, u zgradi gradske uprave, najavljena je kampanja Djeluj sada, koju, s ciljem ranog otkrivanja melanoma, već treću godinu zaredom pokreće Gradski ured za zdravstvo i branitelje u suradnji s Klinikom za tumore i Zagrebačkom ligom protiv raka, te uz potporu Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj. Kampanja Djeluj sada spada u niz javnozdravstvenih akcija koje ovaj Ured, u cilju unapređenja i očuvanja zdravlja, organizira u suradnji s Zagrebačkom ligom protiv raka i Klinikom za tumore.

Kampanja upoznaje građane Grada Zagreba s rizicima prekomjerne izloženosti UV zračenju, upozoravajući ih da preuzmu odgovornost prema svom zdravlju i zdravlju svoje djece. Pojave trajnog oštećenja kože, dugoročne promjene na koži (sunčane mrlje, prerano starenje kože, povećanje rizika od raka kože), mogu se smanjiti i svesti na zdravstveno prihvatljivu razinu pravilnim ponašanjem i odgovarajućom zaštitom.

Na konferencija se moglo čuti da je u posljednjih 20-ak godina pojava melanoma porasla za otprilike 300%, što je, kako je informirao dr. Mladen Stanec iz Klinike za tumore, tužan podatak s obzirom da je koža organ koji je najjednostavniji za pregled. Na tom tragu, u sklopu kampanje, od 14. do 18. lipnja, svakog dana 14-16 sati, bit će organizirani besplatni pregledi, a građani se za pregled mogu prijaviti na broj telefona 377 55 84.

Konferenciji je prisustvovala i zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević koja je istaknula da je briga za čist okoliš i zdravlje sugrađana primarna zadaća gradske uprave, te kako je Grad, kad se radi o ovakvim problemima koji se tiču svih nas, dužan reagirati i ljudima pokazati da imaju podršku ne samo svoje obitelji, već i šire društvene zajednice.


Gradske vijesti - 2010.