clanak False

Kampanja o prevenciji i ranom otkrivanju raka

Konferencijom za novinare u Hypo centru najavljen je početak javnozdravstvene-edukativne kampanje za srednjoškolce o prevenciji i ranom otkrivanju raka Mrak kampanja...
11.06.2010.

Konferencijom za novinare u Hypo centru najavljen je početak javnozdravstvene-edukativne kampanje za srednjoškolce o prevenciji i ranom otkrivanju raka Mrak kampanja, koju organiziraju Međunarodna udruga studenata medicine Hrvatska CroMSIC i Udruga oboljelih i liječenih od malignih bolesti, njihovih obitelji i prijatelja Za novi dan pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi te uz suglasnost Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta da se edukacija provodi u srednjim školama.

Kao pokrovitelj, gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je važnost zajedničkog djelovanja svih relevantnih institucija i udruga u radu na prevenciji ove opake bolesti, od koje u našoj zemlji godišnje umire više od 12 tisuća ljudi, te naglasio da će grad i ubuduće pružati podršku i podupirati ovakve akcije.

Kako se čulo, jedan od ciljeva kampanje edukacija je srednjoškolaca o prevenciji raka koja će se provoditi kroz edukativne radionice predvođene studentima medicine. Budući da se Hrvatska, prema EUROSTAT-u, nalazi na 2. mjestu po smrtnosti od raka, kampanjom će se, također, nastojati potaknuti građane da se odazovu na programe ranog otkrivanja raka jer je do sada odaziv na nacionalnoj razini iznosio samo 20%, a rano otkrivanje bolesti vrlo je važno za izlječenje. U tu svrhu snimljen je i spot na kojem su svi njegovi sudionici radili bez naknade.

Edukacija, odnosno, Mrak kampanja trajat će tri godine, a osim raka debelog crijeva, obuhvatit će i rak dojke, pluća, testisa, prostate i vrata maternice.

Kampanja započinje u subotu, 12. lipnja, manifestacijom na malom jezeru Jarun (kod kluba Aquarius), od 10,00 do 18,00 sati, gdje će se održavati edukacija, preventivni programi, sportske igre, a završit će humanitarnim koncertom na kojem će nastupiti Robert T. Zuber & Methodus uz gostovanje Jelene Radan.


Gradske vijesti - 2010.