clanak False

Izložba Streetworks - Savska cesta

U tramvaju ispred Tehničkog muzeja koji je već postao prepoznatljivi Civitas Info Punkt, danas je otvorena i druga izložba, radovi studenata s Arhitektonskog fakulteta na temu Savska cesta...
25.05.2010.


U tramvaju ispred Tehničkog muzeja koji je već postao prepoznatljivi Civitas Info Punkt, danas je otvorena i druga izložba, radovi studenata s Arhiektonskog fakulteta na temu Savska cesta. Riječ je o međunarodnoj arhitektonsko – urbanističkoj radionici Street Works kao segmentu istoimenog većeg istraživačkog studentskog projekta koji je inicirala Academy of Architecture iz Amsterdama, a koji se odvijao u suradnji s arhitektonskim fakultetima iz Amsterdama, Helsinkija, Edinburgha, Porta, Bruxellesa i Zagreba.

U svakom od navedenih gradova izabrana je, s obzirom na položaj, povijesno značenje, nedefinirane vizije i funkcionalne konflikte, po jedna ulica kojom su se studenti bavili tijekom semestra. U sklopu kolegija Urbanistička radionica 2 na diplomskom studiju Arhitekture i urbanizma, zagrebački su studenti slušali predavanja vezana uz prostor Savske, a na izložbi se mogu razgledati njihove vizije i razrada mogućnosti razvitka prostora između Savske i za sada neadekvatno valorizirane Šarengradske. Prema riječima mentora, studenti su svojim mladim i svježim idejama dali doprinos sagledavanju potencijala tog prostora te njegovu oblikovanju. Predložena rješenja kreću se od futurističkih do izrazito pragmatičnih. S obzirom na kompleksnost, opseg i dužinu samoga gradskog poteza (oko 3,5 km) predviđena su i etapna rješenja.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Milan Bandić koji je čestitao studentima na trudu i rezultatima te pozdravio suradnju Ureda za strategijjsko planiranje i razvoj grada s Arhitektonskim fakultetom na liniji kvalitetnog razvitka grada, s ciljem da se naš grad mijenja a pritom ostaje isti ili bude još ljepši.

Izrazivši zadovoljstvo realizacijom projekta i posebno suradnjom s Gradom, prisutnima se obratio i dekan Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu Lenko Pleština, a konkretnije o radovima govorio je profesor Tihomir Jukić. Pročelnica za strategiju Jadranka Veselić Bruvo izdvojila je novi i kvalitetniji odnos prema prometu, temi projekta Civitas Elan i okretanje zdravijim, čistijim i ugodnijim oblicima kretanja, te podsjetila da je dosad tema istraživanja bila željeznica i premošćivanja pruge kao barijere, da su ispitivane mogućnosti kreiranja novih javnih graskih prostora, te oblikovanje značajne poveznice prekosavskih naselja i gradske jezgre.


Gradske vijesti - 2010.