clanak False

Hrvatska kolijevka europske kulture u Beču

Sinoć je u reprezentativnom prostoru Katedralnog muzeja Crkve sv. Stjepana (Dommuseum) u Beču, u nazočnosti gradonačelnika Milana Bandića, ministra kulture Bože Biškupića i brojnih drugih uglednika iz Austrije i Hrvatske otvorena izložba "Hrvatska - kolijevka europske kulture, umjetničko blago 800. - 1300."
19.03.2010.

Sinoć je u reprezentativnom prostoru Katedralnog muzeja Crkve sv. Stjepana (Dommuseum) u Beču, u nazočnosti gradonačelnika Milana Bandića, ministra kulture Bože Biškupića i brojnih drugih uglednika iz Austrije i Hrvatske svečano otvorena izložba "Hrvatska - kolijevka europske kulture, umjetničko blago 800. - 1300."
Izložba je organizirana posredstvom ministarstava kulture dviju država, te Galerije Klovićevi dvori, a okuplja pedeset vrhunskih umjetničkih predmeta nastalih od 8. do 13. stoljeća u Hrvatskoj – vrhunski spomenici najranijeg srednjovjekovlja koje smo 2006. imali prilike razgledati i u Klovićevim dvorima. 

Ova je izložba potvrda bliske povezanosti, suradnje i partnerstva dvaju glavnih gradova Zagreba i Beča, istaknuo je gradonačelnik Bandić te dodao da je zadovoljan što se blago ranog hrvatskog srednjovjekovlja predstavlja u partnerskom i prijateljskom Beču. Gradonačelnik se posebno zahvalio direktoru Katedralnog muzeja Bernhardu A. Böehleru i austrijskoj ministrici kulture Claudiji Schmied na podršci i pomoći pri organizaciji ovako značajnog projekta. 

Na otvorenju ovoga vrijednog postava, koji će se moći razgledati do 12. lipnja, prisutnima su se, osim gradonačelnika Bandića i ministra kulture Biškupića, obratili i austrijska ministrica kulture dr. Claudia Schmied, tajnik austrijske biskupske konferencije Ägidius J. Zsifkovics, ravnateljica Galerije Klovićevi dvori Vesna Kusin i ravnatelj Dijecezanskog muzeja dr. Bernhard A. Böhler.


Gradske vijesti - 2010.