clanak False

U Zagrebu održana radionica za revizore projekata financiranih sredstvima EU-a

28.10.2019.
U Zagrebu je od 22. do 24. listopada 2019. u organizaciji Europske komisije, Opće uprave za proširenje i politiku susjedstva (DG NEAR), u suradnji s Agencijom za reviziju sustava provedbe programa Europske unije (ARPA), održana radionica za potrebe tijela za reviziju zemalja kandidatkinja i potencijalnih kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji (Albanija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija i Turska).

Svrha radionice bila je izložiti glavne aspekte revizije ugovora o radovima, kao što su planiranje revizije, razumijevanje uloga i odgovornosti sudionika na provedbi ugovora o radovima, provjera dokumentacije tijekom terenskih provjera, metode prikupljanja podataka i identificiranje potencijalnih problema u vezi s nabavom i provedbom ugovora, pribavljanjem revizorskih dokaza, analizom podataka i izvještavanjem.

Kako je znatan dio radionice obuhvaćao terenski posjet projektima koji su u provedbi, a financiraju se iz sredstava Europske unije, Grad Zagreb u suradnji s organizatorima bio je domaćin terenskog posjeta sudionika radionice o projektu „Rekonstrukcija raskrižja Jadranske avenije i Avenije Dubrovnik – rotor Remetinec“, koji se najvećim dijelom financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Tijekom dva dana, 23. i 24. listopada, oko 80 sudionika radionice posjetilo je samo gradilište, gdje su na licu mjesta s projektnim timom i stručnim nadzorom na gradilištu razgovarali o raznima aspektima provedbe projekta, napravili uvid u dio dokumentacije vezane uz provedbu projekta te obišli samo gradilište.

Na ovaj način sudionicima radionice omogućena je svojevrsna simulacija stvarne provedbe terenskih provjera koju revizorska tijela Republike Hrvatske i Europske unije obavljaju u okviru svojih redovitih aktivnosti, odnosno prilikom revizije provedbe projekata financiranih sredstvima EU-a.

Vijesti i aktualnosti