clanak False

Otvoren natječaj za Europsku prijestolnicu mladih 2025. godine

21.12.2021.
Europski forum mladih objavio je poziv za prijavu za prestižnu titulu Europske prijestolnice mladih 2025. godine koja se gradovima dodjeljuje s ciljem osnaživanja mladih i poticanja njihova sudjelovanja u zajednici uz jačanje europskog identiteta.
 
Dodjela naslova Europske prijestolnice mladih započela je 2009. godine na Europskom forumu mladih. Riječ je o platformi koja okuplja nacionalna vijeća mladih i međunarodne nevladine organizacije mladih u Europi. Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe službeno je 2014. godine priznao titulu Europske prijestolnice mladih te tako postao partner ove inicijative.
 
Svake godine svi europski gradovi koji mladima omogućuju da daju svoj doprinos i iznose mišljenje uz razmjenu ideja u svim područjima, dobivaju priliku osvojiti titulu Europske prijestolnice mladih. Drugim riječima, novi europski grad ima priliku prikazati svoje inovativne ideje, projekte i aktivnosti kojima je cilj podići glas mladih i unijeti novu perspektivu mladih u sve aspekte života grada, a cilj treba biti isti: ostvariti političke, kulturne i gospodarske promjene te poboljšanja u njihovim gradovima i društvima. Mladi, budući da su donosioci svježih inovativnih ideja, trebaju imati mogućnost sudjelovanja u oblikovanju društvenog, ekonomskog i političkog života u svojoj zajednici te na taj način „pomladiti“ lokalnu demokraciju.

Dodatne informacije dostupne su na sljedećoj poveznici.

Vijesti i aktualnosti