clanak False

Objavljen poziv za iskazivanje interesa za misiju „Klimatski neutralni i pametni gradovi“

30.11.2021.
Europska komisija objavila je poziv za iskazivanje interesa upućen gradovima kako bi se pridružili europskoj misiji „Klimatski neutralni i pametni gradovi“.
 
Ciljevi misije su do 2030. godine postići preobrazbu 100 europskih gradova u klimatski neutralne i pametne gradove te osigurati da ti gradovi djeluju kao središta eksperimentiranja i inovacija s ciljem da se svim europskim gradovima omogući slijediti njihov primjer do 2050. godine.
 
Pridruživanjem misiji gradovi će biti na čelu tranzicije prema klimatskoj neutralnosti, a obzirom da se sve više okreće prema primjeni rješenja u borbi protiv klimatskih promjena, gradovi su u najboljoj poziciji da na samome početku usvoje i implementiraju politike za postizanje klimatske neutralnosti. Sudjelovanjem u tom procesu gradovi će svojim stanovnicima omogućiti višestruke prednosti poput smanjenja onečišćenja zraka, smanjenja buke te zdravijeg načina života.
 
Gradovi se mogu prijaviti na otvoreni poziv za iskazivanje interesa do 31. siječnja 2022. godine, a EK će do travnja 2022. godine objaviti popis odabranih gradova koji će sudjelovati u misiji.
 
Više informacija dostupno je na poveznici.

Vijesti i aktualnosti