clanak False

U Gdanjsku, Poljska održana 4. konferencija projekta MEANING, 13. - 15. studenog 2017.

22.11.2017.
U Gdanjsku je u sklopu kongresa „Smart metropolia 2017: reletionships of spaces implementing the urban agenda“ održana 4. konferencija projekta MEANING (Metropolitan Europeans in Active Network, Inducing Novelties in Governance).

Kongres je bio koncipiran kao dvodnevno predavanje i interaktivni panel i treći, zadnji dan studijsko putovanje s radionicom u jedan od dijelova urbane aglomeracije Gdansk-Gdynia-Sopot tzv. Tricity. Na kongresu su sudjelovali predstavnici javnih vlasti, gradski stručnjaci, poduzetnici, investitori, građani te predstavnici nevladinih organizacija zainteresirani za pitanje razvoja gradova i metropola.
U sklopu projekta MEANING na kongresu su sudjelovali nositelj projekta i ALDA - Europsko udruženje za lokalnu demokraciju, i svi projektni partneri Grad Milano, Grad Bari, Grad Porto, Grad Barcelona, Grad Gdanjsk, Grad Riga i Grad Zagreb. Iz Grada Zagreba na sastanku su sudjelovali predstavnici Ureda za programe i projekte Europske unije, Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada, Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj i Regionalna energetska agencija sjeverozapadne Hrvatske (REGEA).

Kroz nekoliko interaktivnih panela su raspravljane teme o pravcima politike EU-a vezane za metropole i gradove (teritorijalni, institucionalni i socijalni odnosi), Urbanu agendu EU (urbano siromaštvo, održivo korištenje zemljišta, klimatske prilagodbe, energetska tranzicija, utjecaj migracija i izbjeglica, kvaliteta zraka, digitalna tranzicija, urbana mobilnost, zgradarstvo, inovativna i odgovorna javna nabava, zaposlenje i vještine u lokalnom gospodarstvu, cirkularno, gospodarstvo) te povezivanja gradova kroz prakse u cilju rasprave o mogućnostima rješavanja specifičnih problema s kojima se suočavaju lokalne samouprave, stanovnici i poslovni sektor europskih metropola.

Cilj sastanka bio je razviti raspravu oko najvažnijih pitanja koja se odnose na razvoj gradskih područja. Namjera je bila potaknuti široku publiku za interes o gradskim problemima te mogućim odgovorima na postavljene izazove u daljnjem razvoju metropola. Naglasak sastanka bio je skretanje pozornosti na činjenicu da se najveći razvoj događa unutar gradskih područja, posebice metropola te da se na njihovim potencijalima mora bazirati regionalna i nacionalna politika. Važno je napomenuti da je učinkovito korištenje raspoloživih resursa moguće samo uz lokalnu međusektorsku koordinaciju inicijativa.

Istaknuto je, da postoji nekoliko karakteristika koje određuju metropole, istodobno određujući njihovu jedinstvenost i značaj u globalnoj ekonomiji. Uz moguće potencijale, produktivnosti i stanovništvo od posebnog su značaja postojeće veze i odnosi. Moglo bi se reći da institucionalna razina metropola nastaje na ušću međusobnih odnosa lokalne samouprave, poslovne zajednice, znanosti i nevladinih organizacija. Ipak, iznad svega, metropolu čine njezini stanovnici sa svojim talentima, potencijalima, konceptima i idejama koje se realiziraju u određenom vremenu i mjestu. Treći dan održan je studijski posjet tijekom kojeg je, pored obilaska pojedinih dijelova aglomeracije, održana radionica s primjerom i vježbom rješavanja realnih problema u aglomeraciji.

Više informacija o projektu MEANING možete pronaći na poveznici: http://www.alda-europe.eu/newSite/project_dett.php?ID=88
 

Vijesti i aktualnosti