clanak False

Radionica društvenog inoviranja: "Ko-kreacija društveno inovativnih rješenja"

24.03.2017.


U organizaciji Ureda za programe i projekte Europske unije i Laboratorija za društvene inovacije, provedena je i druga radionica
društvenog inoviranja pod nazivom ''Ko-kreacija društveno inovativnih rješenja''.  

Radionica je održana u periodu od 14. - 16. ožujka 2017. u prostorijama Tribine grada Zagreba, a okupila je tridesetak predstavnika gradske uprave i otprilike isti broj nezavisnih profesionalaca koji djeluju u području kulturno kreativnih industrija na području Grada Zagreba, a zajedničkim su snagama imali za cilj kreirati inovativna rješenja u okviru tema koje su identificirane tijekom prve radionice:
  • Trešnjevka- aktivno građanstvo, sudjelovanje građana u donošenju odluka, integracija građanskih inicijativa i skupina
  • Ilica- urbana revitalizacija, oživljavanje centra, integracija kulturno-kreativnih industrija, modeli upravljanja gradskim prostorima
  • Sljeme i pod-sljemenska zona – definiranje turističke ponude okolice, zdravo starenje, uključivanje mladih, djece, sport i rekreacija
  • Novi Zagreb - Integracija osjetljivih skupina – azilanti, redefiniranje usluga Grada prema azilantima, uključivanje azilanata u svakodnevne aktivnosti  gradske četvrti
 Osim navedenih tema, sudionici radionice su kreirali i inovativna rješenja na teme koje se odnose na kulturno kreativne industrije pod vodstvom udruge Hrvatsko društvo nezavisnih profesionalaca.
 
Prvi dan radionice u fokusu je bilo upoznavanje djelatnika gradske uprave s nezavisnim profesionalcima, formiranje radnih timova, upoznavanje sudionika s primjerima dobre prakse u Hrvatskoj vezano uz konkretno tematsko područje koje obrađuju te postavljanje specifičnih izazova za inoviranje unutar tematske grupe.
 
Drugi dan radionice bio je usmjeren na identifikaciju ključnih problema u okviru tema i prijedloge inovativnih rješenja nakon čega je uslijedila izrada inicijalnih koncepata društvenih inovacija.
 
Treći dan, ujedno i zadnji rad radionice, projektne ideje su se detaljnije razradile te su izrađeni prototipovi rješenja. Inovativne ideje su na kraju predstavljene svim sudionicima putem plakata ili kratkih skečeva.
 
Sljedeći korak u okviru trening programa na temu društvenog inoviranja je proces mentoriranja  projektnih timova od strane Laboratorija za društvene inovacije sve do listopada ove godine.

Djelić izuzetno pozitivne  radne atmosfere s radionice možete pogledati u galeriji u nastavku. 

  

  

 

Vijesti i aktualnosti