clanak False

Otvoreni tjedan gradova i regija u Bruxellesu: Zagreb podržava budućnost Europe kroz snažnu Kohezijsku politiku

12.10.2018.

Bruxelles, 12.10.2018.

Najambicioznija godišnja briselska manifestacija "Otvoreni tjedan regija i gradova", na kojoj se analizira europska i nacionalna politika prema lokalnoj samoupravi, stanje i budućnost fondova i programa, te stječu i razmjenjuju iskustva, održana je od 8. do 11. listopada. Grad Zagreb bio je suorganizator dva događaja u okviru ove manifestacije koja se po 16. put održava u Bruxellesu i sudjelovao na dvadesetak drugih.
Ove godine fokus predstavnika lokalne samouprave i europskih institucija usmjerio se na očuvanje Kohezijske politike koju mnogi smatraju ključnom za razvoj Europske unije. Lokalna samouprava iz europskih gradova i regija suprotstavlja se nekim velikim zemljama članicama koje je žele oslabiti, te odlučno traži da Kohezijska politika ostane neoštećena u novom proračunskom razdoblju od 2021.-2027. godine.

 


Tijekom Otvorenih dana održano je više od 150 radionica, predavanja, simpozija, konferencija, panela. Više od 600 aktivnih sudionika nastupilo je u tri tematske cjeline. To su: "Potreba za snažnom Kohezijskom politikom nakon 2020. u cilju prevladavanja strukturalnih barijera, poticanja razvoja ljudskog kapitala i poboljšanja kvalitete života"; "Rast i regionalni razvoj, razumijevanje i upravljanje teritorijalnih utjecaja globalizacije i digitalne transformacije, regionalne dimenzije klimatskih promjena i energetske tranzicije"; "Integrirani teritorijalni razvoj i učinkovite lokalne i regionalne strategije za mlade, integracija migranata i socijalna isključenost". Ključne rasprave vodile su se oko budućnosti Kohezijske politike, te što znače izmjene koje se predlažu za sljedeću financijsku perspektivu Europske unije.

Predstavnički ured Grada Zagreba u Bruxellesu je u sklopu konzorcija glavnih gradova Unije bio domaćin i organizator konferencije na temu "Osnaživanje Europe: Glavni gradovi i regije nositelji razvoja nakon 2020.", održane 9. listopada 2018. u okviru službenog programa Otvorenih dana. Također, u prostorijama Predstavničkog ureda Grada Zagreba u Bruxellesu 10. listopada 2018. u organizaciji Ureda za programe i projekte Europske unije održan je panel na temu "ITU mehanizam: jučerašnje lekcije, sutrašnje prilike", na kojem su predstavnici Grada Zagreba, s kolegama iz drugih gradova koji provode ITU mehanizam – Varšavom, Pragom, Rigom i Osijekom, te predstavnicima Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, a pred publikom drugih europskih gradova i regija, razmijenili iskustva u provedbi te donijeli zaključke o mogućnostima koje ovaj mehanizam nudi u budućnosti.


Vijesti i aktualnosti