clanak False

Europska komisija za Hrvatsku predlaže 1 milijardu eura financijske potpore iz instrumenta SURE

25.08.2020.
Europska komisija dostavila je 24. kolovoza 2020. Europskom vijeću prijedloge odluka o dodjeli financijske potpore iz instrumenta SURE u iznosu od 81,4 milijarde eura za 15 država članica odnosno 1 milijardu eura za Hrvatsku.
Instrument SURE iznimno je važan element sveobuhvatne Komisijine strategije za zaštitu građana i ublažavanje ozbiljnih socioekonomskih posljedica pandemije koronavirusa. To je jedna od triju sigurnosnih mreža koje je Europsko vijeće dogovorilo radi zaštite radnika, poduzeća i zemalja.
 
Nakon što Vijeće te prijedloge odobri, financijska će potpora biti u obliku zajmova Unije državama članicama pod povoljnim uvjetima. Zajmovi će državama članicama pomoći da pokriju nagla povećanja javnih rashoda za očuvanje radnih mjesta odnosno izravne troškove financiranja nacionalnih programa skraćenog radnog vremena i drugih sličnih mjera koje su, posebno za samozaposlene osobe, uvele zbog pandemije koronavirusa.
Nakon savjetovanja s državama članicama koje su zatražile potporu i procjene njihovih zahtjeva, Komisija predlaže Vijeću da odobri dodjelu financijske potpore kako slijedi:
 
Belgija 7,8 milijardi eura
Bugarska 511 milijuna eura
Češka 2 milijarde eura
Grčka 2,7 milijardi eura
Španjolska 21,3 milijarde eura
Hrvatska 1 milijarda eura
Italija 27,4 milijarde eura
Cipar 479 milijuna eura
Latvija 192 milijuna eura
Litva 602 milijuna eura
Malta 244 milijuna eura
Poljska 11,2 milijarde eura
Rumunjska 4 milijarde eura
Slovačka 631 milijun eura
Slovenija 1,1 milijarda eura
 
 
Dodatne informacije dostupne su na stranicama Europske komisije.
 

Vijesti i aktualnosti