clanak False

Europska komisija proglasila dobitnike nagrada REGIOSTARS 2020.

15.10.2020.
Europska je komisija danas objavila dobitnike nagrada REGIOSTARS 2020. za najbolje projekte kohezijske politike iz cijele Europske unije. Ovogodišnja svečana dodjela nagrada REGIOSTARS, koja se održava u okviru 18. Europskog tjedna regija i gradova, prvi se put u potpunosti prenosi digitalno.
REGIOSTARS su europske nagrade za projekte koje financira EU u okviru kojih se postiže izvrsnost zahvaljujući novim pristupima regionalnom razvoju. Europska komisija počela je dodjeljivati te nagrade još 2008. godine. Kako bi se na sudjelovanje potaknulo i druge regije i nositelje projekata, projektima u ovoj inicijativi daje se dosta medijskog prostora na europskoj razini. Svake se godine sudionici natječu u pet kategorija i za nagradu publike.
Ove je godine u tom natjecanju sudjelovalo najviše podnositelja projekata (206) otkako se nagrada dodjeljuje, a u kategoriji nagrade publike glasalo je izuzetno puno građana (33 000).
Dobitnici nagrada jesu:
  1. U prvoj kategoriji pod nazivom „Industrijska tranzicija za pametnu Europu” nagrada je dodijeljena projektu ESA BIC Portugal – Promoting the space economy and the European Space Agency incubation program, kojim se promiču svemirske tehnologije za inovativna rješenja za nesvemirska tržišta. To je prvi takav projekt u Europi, a generirao je više od 11,5 milijuna eura ulaganja i pridonio otvaranju 100 visokokvalificiranih radnih mjesta u 30 inovativnih novoosnovanih poduzeća.
  2. U drugoj je kategoriji pod nazivom „Kružno gospodarstvo za zelenu Europu” dobitnik projekt TAKE THE COOL FOOD CHALLENGE – Take a bite out of climate change by making small changes to your diet zbog svojeg doprinosa smanjenju emisija ugljika poticanjem pojedinaca na zdrave prehrambene navike.
  3. Nagradu u trećoj kategoriji pod nazivom „Vještine i obrazovanje za digitalnu Europu” primio je projekt e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola (pilot-projekt)u okviru kojeg je 10 % hrvatskih škola, oko 50 000 nastavnika i 500 000 učenika prešlo na novu razinu obrazovanja.
  4. Nagrada u četvrtoj kategoriji pod nazivom „Angažiranje građana za koheziju u europskim gradovima” dodijeljena je projektu SHICC – Sustainable Housing for Inclusive and Cohesive Cities, i to za potporu demokratskim organizacijama koje razvijaju i upravljaju domovima koji su cjenovno pristupačni za osobe s niskim i srednjim primanjima.
  5. Nagrada u posebnoj kategoriji za 2020. pod nazivom „Jačanje uloge mladih u prekograničnoj suradnji – 30 godina programa Interreg” dodijeljena je projektu ENERGY@SCHOOL: Energy optimization and behavior change into schools of Central Europe za razradu programa osposobljavanja učenika da postanu odgovorni za praćenje potrošnje energije u svojoj školi.
  6. Nagradu publike dobio je projekt Time is now for change zbog učinka na jačanje uloge mladih u prekograničnoj suradnji.
 
Dodatne informacije dostupne su na stranicama Europske komisije.

Vijesti i aktualnosti