KORISNIK: Grad Milano
PARTNERI: Grad Zagreb, Almere, Nea Smyrni (Athens), Metropolitan Agency of Brașov, Bruges, Molenbeek (Brussels), Frankfurt, Greater London Authority, Madrid,Malmö, Murcia, Pest County, Sao Paulo, Sofia, Turin, Warsaw, ActionAid Hellas, ActionAid International Italia Onlus, ALDA, Alianza por la solidaridad, Biennale des jeunes créateurs de l'Europe et de la Méditerranée (BJCEM), Erasmus Student Network Italy, Fondazione ACRA, Inštitut Wcycle Maribor, Lisbon CLLD Network, Manchester Climate Change Agency, Mani Tese, Risteco
PROGRAM: DEAR (Development Education and Awareness Raising)
UKUPNA VRIJEDNOST PROJEKTA: 57.834.411,04 HRK
EU SUFINANCIRANJE: 52.050.969,93 HRK
RAZDOBLJE PROVEDBE PROJEKTA: od 1. prosinca 2019. do 30. studenoga 2023.
KRATKI OPIS PROJEKTA:
Globalna proizvodnja hrane odgovorna je za trećinu ukupne emisije stakleničkih plinova, dok se istovremeno i sama nalazi pod utjecajem klimatskih promjena. K tomu, oko 40 % hrane na europskoj razini propada, što također uvelike utječe na klimu i okoliš. Sedamnaest jedinica lokalne samouprave, među kojima je Grad Zagreb, te petnaest neprofitnih organizacija iz država članica Europske unije provedbom Projekta žele utjecati na povećanje znanja, angažmana građana Europe i podizanje svijesti o važnosti održivih obrazaca konzumacije i proizvodnje hrane te promjene prehrambenih navika mladih promovirajući održive i ekološke prehrambene sustave, pridonoseći ostvarenju ciljeva Europske unije o ublažavanju utjecaja hrane na klimatske promjene.
CILJEVI I OČEKIVANI REZULTATI PROJEKTA:
Provedbom Projekta Grad Zagreb planira podići svijest građana o ispuštanju CO2 prilikom bacanja hrane kroz održavanje događanja pod nazivom Zero waste dinner, implementacijom softvera za smanjenje otpada iz hrane, održavanjem niza predavanja djeci unutar gradskih vrtova o otpadu te održivoj i uravnoteženoj prehrani, što će pridonijeti povećanju znanja, vidljivosti i participacije održivih obrazaca potrošnje hrane i njihovu utjecaju na mitigaciju i adaptaciju klime.