clanak False

ZEBRA - Plenum o sigurnosti u Zagrebu

Sinoćni plenum ZEBRA - Riječ mladih održan u prostorima Tribine grada, svojevrsna je kruna gradskih aktivnosti s ciljem da se Zagrebu vrati sigurnost kakvu zaslužuje. U ponedjeljak će temu Sigurnost u Zagrebu raspraviti i gradski zastupnici na skupštinskoj sjednici.
14.11.2008.


Svojevrsna kruna gradskih aktivnosti s ciljem da se Zagrebu vrati sigurnost kakvu zaslužuje, a koje su, na inicijativu gradonačelnika Milana Bandića, započele u rujnu, savjetodavnom konferencijom Gradom protiv nasilja, svakako je sinoćni plenum ZEBRA Riječ mladih.

Osim zagrebačkoga gradonačelnika Bandića i njegovih najbližih suradnika, predsjednice Gradske skupštine Tatjane Holjevac i vd ravnatelja policije Vladimira Fabera, u prostorima Tribine Grada na Kaptolu okupili su se predstavnici petnaestak udruga mladih koji su izložili svoja viđenja i prijedloge. Došli su da bi gradski oci i političari čuli njihove stavove, što je, prema riječima inicijatora koncerta za Luku Ritza Jeronima Matića, presedan u povijesti Zagreba.

- Glavno je pitanje možemo li učiniti više – rekao je gradonačelnik u uvodnom govoru, spomenuvši da je nasilje među maloljetnicima poraslo za 60 %. Osvrnuo se i na komentare koje su građani davali na službenoj stranici Grada Zagreba te na ankete koje su provođene po ulicama, parkovima i trgovima. Naglasio je da će prijedlozi, primjedbe i komentari, uključujući i ove s Plenuma, biti najozbiljnije razmotreni i javnost će biti obaviještena o rezultatima.

- Mijenjajući svoje strategije i ciljeve rada, policija se želi približiti građanima te njihove interese i potrebe staviti u središte svoga rada - riječi su vd ravnatelja policije Vladimira Fabera koji je, među ostalim, naglasio da svaki kvart dobiva svog policajca koji će tamo biti barem pet godina, a sve s ciljem da se poboljša svakodnevna komunikacija s građanima.

Svoja su viđenja zatim iznijeli predstavnici mladih, među kojima su bili članovi sastava Shangrila u kojem je svirao i Luka Ritz, Udruge navijača Dinama, Savjeta za mlade Grada Zagreba i Udruge Sineki, predstavnici izviđača, Hrvatskoga debatnog društva, Pridea, Studentskog zbora, Nacionalnog saveza mladih, Malih ljudi i grupe Adastra koja potpisuje sada već poznatu prigodnu pjesmu Surovi grade.

Tako su se mogle čuti zanimljive teze poput one da je udaljenost između talenta i delikvanta nekad samo oštrica noža, da svjedočimo krizi u odgoju i obrazovanju, da se nasilnici ne rađaju i da, zapravo, govorimo o problemu odgoja i nedostatka prostora za osobno kreativno izražavanje mladih. Zaključeno je i to da su djeca zanemarena jer roditelji nemaju vremena, da bi Grad mogao pomoći uvođenjem kamera na frekventnim mjestima, da bi trebalo dobro osvijetliti sva igrališta i javne prostore, da je ulično naselje veći problem od svih problema i gladi, skupoće cijene goriva, da bi trebalo više ulagati u amaterski, školski sport, te da bi, među ostalim, trebalo postrožiti zabranu točenja alkohola mlađima od 18 godina. Neki su govornici pozivali na otvaranje klubova u kvartovima jer, kako su istaknuli, nisu problem mladi nego oni koji su ih ostavili na cesti.


Gradske vijesti - 2008.