clanak False

Završila "Informatijada Božo Težak 2009."

19.04.2017.

Šestim, završnim kolom – za koje je pozivnicu izborilo ukupno 42 najboljih kadeta i 19 najboljih juniora – u subotu, 12. prosinca završila je ovogodišnja, šesta po redu "Informatijada Božo Težak" koja je okupila 144 natjecatelja, od čega 85 kadeta i kadetkinja (osnovne škole) i 39 juniora i juniorki (srednje škole). U dvije kadetske i jednoj juniorskoj programerskoj ligi, osim zagrebačkih učenika, sudjelovali su i natjecatelji iz Slavonskog Broda, Vrbovca i Preloga.

"Informatijada Božo Težak" je natjecanje i smotra informatičkog stvaralaštva školske djece i mladeži Zagreba (za starije osnovnoškolce – kadete i juniore, te programerska liga "Mini vijuga i "Mini olimpijada" – za učenike nižih razreda osnovnih škola) koja je prvi put održana 2004. godine i kroz nju je do sada prošlo više od 850 natjecatelja.

U ovogodišnjim natjecanjima među mlađim osnovcima rezultatima su se posebno istaknuli Vedran Kurdija iz OŠ Mladost, Hrvoje Ricijaš iz OŠ Josipa Račića, Borna Runac iz OŠ Matije Gupca, te Marija Gegić iz OŠ Retkovac koja se u natjecanje uključila s pozivnicom i najbrže napredovala.

   

Među starijim kadetima najbolje su rezultate ostvarili Filip Keri iz Vrbovca i Mislav Balunović iz Slavonskog Broda.

Među juniorima odličan je rezultat ostvario Adrian Satja Kurdija iz zagrebačke V. gimnazije, a za svoje rezultate posebne je pohvale zaslužio Matija Milišić iz MIOC-a, koji je ostvario najveći napredak u godinu dana.

"Informatijada Božo Težak" još je jednom pokazala važnost i uspješnost promicanja i populariziranja informatike među zagrebačkom djecom i mladeži, a osobito važnost organizirane skrbi o darovitim pojedincima, učenicima osnovnih i srednjih škola koju već desetu godinu provodi Zagrebački računalni savez u sklopu projekta poticanja darovitosti "Za hrvatsku darovitost". Zahvaljujući tome, zagrebački učenici kompjuteraši već pet godina postižu najbolje rezultate u povijesti svih natjecanja u školskom sustavu RH. Zadnje četiri godine osvojili su 90% prvih te oko 75% drugih i trećih mjesta na državnim natjecanjima iz informatike.

Opširnije o ovogodišnjim rezultatima zagrebačkih učenika pogledajte na web stranici Zagrebačkog računalnog saveza: http://www.zrs.hr


Novosti 2009