clanak False

Stručni skup "Žene u astronomiji"

14.12.2009.

U petak, 11. prosinca 2009., u prostorijama Zvjezdarnice Zagreb održan je stručni skup "Žene u astronomiji" u organizaciji nastavne sekcije Hrvatskog astronomskog društva i Zvjezdarnice Zagreb Zagrebačkog astronomskog saveza. Skup je potaknut Međunarodnom godinom astronomije 2009. i globalnim projektom u okviru nje: "Ona se bavi astronomijom", kojim se promiče jednakost spolova i veća zastupljenost žena u astronomiji i znanosti.

Skup je pozdravio prof. dr. sc. Slobodan Bosanac, predsjednik Hrvatskog astronomskog društva, a njegov stručni dio vodila je prof. dr. Dubravka Kotnik-Karuza s Odjela za fiziku Sveučilišta u Rijeci.

Uvodno predavanje prof. dr. Snježane Paušek-Baždar iz HAZU Zagreb pod naslovom "Žene u povijesti prirodoslovnih znanosti" zbog spriječenosti autorice pročitala je glumica Dunja Sepčić.

Referate na skupu podnijeli su: doc. dr. Rajka Jurdana-Šepić s Odjela za fiziku Sveučilišta u Rijeci ("Prije računala to su radile žene – astronomkinje kroz povijest"),  Tatjana Kren, prof. ("Hrvatske ljubiteljice astronomije krajem 19. st. i u prvoj polovini 20. st."), prof. dr. sc. Marijana Krsnik-Rasol s PMF-a Zagreb ("Egzobiologija"), dok je umjesto spriječene prof. dr. sc. Suzane Šijan predavanje "Pregled astronomskih izdanja hrvatskih autora" održala Sanja Kranjčec Bužić.

  

Kraće prezentacije o svojim radovima održale su doc. dr. sc. Giuliana Verbanac s Geofizičkog zavoda PMF-a Zagreb ("Prsteni divovskih planeta") i prof. dr. sc. Ivana Poljačić s Odjela za fiziku Sveučilišta u Rijeci koja je govorila o fizici Sunca.

U poslijepodnevnom dijelu skupa održano je nekoliko usporednih radionica koje su vodile učiteljice astronomije iz više osnovnih škola, a uvodno je izlaganje –  "Kronološki pregled učiteljica, edukatorica astronomije u osnovnim i srednjim školama Hrvatske" – održala Maja Šuveljak, prof.

  


Novosti 2009