clanak False

34 nagrade zagrebačkim inovatorima

19.04.2017.

Uspjesi zagrebačkih inovatora na "Arhimedu 2009" u Moskvi

Na upravo završenom međunarodnom salonu industrijskog vlasništva – 12. ARHIMEDU održanom od 31. ožujka do 3. travnja 2009. u kulturno-izložbenom centru Sokoljniki u Moskvi zagrebački inovatori su u svom devetom uzastopnom nastupu ponovno osvojili pregršt odličja: 5 zlatnih i 6 srebrnih medalja, 4 diplome Ruspatenta i 5 medalja "Laureat Arhimeda" te 14 posebnih nagrada.

Najbolji zagrebački inovatori nositelji zlatnih odličja su: Mirjana Brlečić za kozmetičke proizvode NiKEL, Vjekoslav Majetić za vozilo XLP MVD dozer, autori Ivana Žiljak, Vilko Žiljak, Klaudio Pap, Jana Žiljak Vujić za zaštitni IC tisak s procesnim bojama, zatim autori Kamil Nahal, Miljenko Šušković i Tomislava Jančec za proizvod INA SMK 80, i autori Željko Krpetić i Miroslav Kovač za inovaciju Marine Control System.

Srebrnim medaljama nagrađeni su: Debelić Marko, za potopnu masažnu ležaljku, Ivana Drčec za "Probudget", Vladimir Kos za pirotehnički vatrogasni aparat, Dino Matijašević za "Ilumipad", Denis Žuvela za dozator (fresh fluid) za klima i ventilacijske uređaje.

Posebno vesele novi međunarodni uspjesi mladih zagrebačkih inovatora. Damir Vuljaj iz I. tehničke škole Tesla je za pokretnu stubu osvojio srebrno odličje. Tomislav Majer, Dario Jukičić i Ivan Celić iz Poštanske telekomunikacijske škole su na godišnjem natjecanju "Inovacijski potencijal mladih", koje je pod pokroviteljstvom predsjednika Ruske federacije g. Medvedeva održano u sklopu ARHIMED-a, za "Tragač nemetalnih vodovodnih cijevi" nagrađeni 3. nagradom. Učenik OŠ Matije Gupca, trinaestogodišnji Bruno Laktić je za "Robot na solarni pogon" nagrađen diplomom Ruspatenta. Time je još jednom potvrđen izniman potencijal mladih zagrebačkih inovatora i uspješnost rada s mladima Saveza inovatora Zagreba.

Sudjelovanje na ARHIMEDU hrvatsko je izaslanstvo iskoristilo i za uspješno predstavljanje 34. hrvatskog salona inovacija INOVA, pa se na ovoj središnjoj manifestaciji hrvatskog inovatorstva u studenome u Zagrebu očekuje velik broj ruskih izlagača.

Izlaganje u Moskvi vrijednom i tradicionalnom potporom omogućili su Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport i Gradski ured za gospodarstvo Grada Zagreba.

 


Novosti 2009