clanak False

115 godina Fotokluba Zagreb u knjizi

19.04.2017.

Iako je Fotoklub Zagreb, najstariji klub takve vrste u našoj zemlji (i među starijima u Europi), svoju 115. obljetnicu proslavio još prije dvije godine (Klub je osnovan 1882.), knjiga u kojoj je na 280 stranica sabrana njegova bogata i vrlo uspješna povijest predstavljena je javnosti tek 28. listopada ove godine.

Autor knjige pod nazivom "115 godina Fotokluba Zagreb 1892. – 2007. – Stotinu i petnaest godina uspjeha, tradicije i kontinuiteta (Prilozi za povjesnicu) je dugogodišnji tajnik Fotokluba Zagreb i veliki zaljubljenik u fotografiju Vladko Lozić. Riječ je, zapravo, o drugom, proširenom izadanju knjige istog autora "Fotoklub Zagreb, 1892. – 1992., prilozi za povjesnicu" objavljene 2000.

Na svečanom predstavljanju u prostorijama Kluba o knjizi i autoru govorili su Vinko Šebrek, predsjednik Fotokluba Zagreb i Zdenko Kuzmić, povjesničar umjetnosti, a o motivima koji su ga potaknuli na sustavno sakupljanje povijesne građe o Klubu govorio je i sam autor.

Izdavanje ove vrijedne knjige financijski su omogućili Ministarstvo kulture RH i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport.

Mr. sci. Vladko Lozić, dipl. ing. elektrotehnike iz Zagreba, za svoj je izuzetni aktivni pedesetogodišnji doprinos afirmaciji hrvatske umjetničke fotografije i fotografske kulture do sada primio brojne nagrade i priznanja, među kojima su i Državna nagrada tehničke kulture "Faust Vrančić" za 2007. godinu i nagrada Zagrebačke zajednice tehničke kulture "Dr. Oton Kučera" za životno djelo u 2004. godini. Godine 1977. dodijeljeno mu je i počasno zvanje majstora fotografije (MFFSJ).

https://www.zagreb.hr/userdocsimages/arhiva/tehnicka kultura/fotoklub zagreb/Fotoklub_115 god_01_velika.jpg


Novosti 2009