clanak False

Predsjednik Republike Armenije posjetio Zvjezdarnicu u Zagrebu

19.04.2017.

U sklopu svog dvodnevnog posjeta Hrvatskoj, 7. i 8. rujna 2009,. predsjednik Republike Armenije  Serž Azatija Sargsjan posjetio je i Zvjezdarnicu u Zagrebu koja djeluje više od 100 godina. U pratnji visokog gosta, pored domaćina, ravnatelja Zvjezdarnice dr. sc. Dragana Roše, bili su i ministar znanosti, obrazovanja i športa dr. sc. Radovan Fuchs, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Ivica Lovrić i načelnica Odjela tehničke kulture tog Ureda Madeleine Wolf.

Domaćin je svoje goste upoznao s poviješću Gornjeg grada te poviješću i aktivnostima Zvjezdarnice, a armenski znanstvenik Ashot Chilingarian, pod čijim vodstvom je realizirana izrada prvog detektora kozmičkog zračenja u Republici Hrvatskoj, govorio je o dosadašnjoj znanstvenoj suradnji dviju zemalja te predstavio darovani uređaj – gotovo dvotonski detektor SEVAN – i rekao nešto više o mjerenjima koja se njime obavljaju, a armenski ga je predsjednik potom službeno pustio u redoviti rad.

Prvi detektor za kontinuirano bilježenje kozmičkog zračenja u Hrvatskoj, skraćeno nazvan SEVAN CRO ZAGREB (koji je dio međunarodne mreže Space Environmental Viewing and Analysis Network – SEVAN) konstruiran je u suradnji s Odjelom za kozmičko zračenje Alikhanianova instituta za fiziku u Armeniji i na zagrebačkoj Zvjezdarnici postavljen u prosincu 2008. Njegovom instalacijom Zvjezdarnica je postala jednom od postaja za opažanje kozmičkog zračenja (Cosmic Ray Observatory Zagreb). Detektor je potpuno samostalna jedinica s mogućnošću slanja podataka putem interneta, a uključen je u mrežu instrumenata za svemirsku prognozu nazvanu "Mreža detektora u srednjim i niskim širinama" koja je ostvarena u okviru Međunarodne heliofizičke godine IHY (International Heliophysical Year) 2007. - 2008.

  

 


Novosti 2009