clanak False

U prepunom trščanskom kulturnom središtu Magazzino delle Ideea otvorena izložba Vatroslava Kuliša

U nazočnosti zamjenice Vesne Kusin, u trščanskom kulturnom središtu Magazzino delle Ideea, otvorena je izložba Vatroslava  Kuliša Centripetalne fuge.
03.03.2016.


(ZNA.HR) - U trščanskom kulturnom središtu Magazzino delle Ideea, otvorena je izložba Vatroslava  Kuliša: Centripetalne fuge. Izložbu su otvorili  Maria Teresa Bassa Poropat, predsjednica pokrajine Trst, Vesna Kusin, zamjenica gradonačelnika Zagreba, Nevenka Grdinič, generalna konzulica RH u Trstu, Damir Grubiša, veleposlanik RH u Talijanskoj republici.

Zahvaljujući financijskoj potpori Grada Zagreba te suradnji Pokrajine Trst, tršćanskog kulturnog središta Magazzino delle Idee, Muzeja za umjetnost i obrt, Hrvatske zajednice u Trstu i Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Trstu, izložba će biti otvorena do 3. travnja 2016. godine.

– Grad Zagreb je uvijek stajao iza Vatroslava Kuliša, i onda kada  se htjelo sugerirati da su klasični mediji mrtvi, a on je ostajući vjeran slici u boji, samim tim dokazao da je suvremena umjetnost jaka, suvremena umjetnost s kojom on sada nastupa na međunarodnoj sceni, predstavlja Hrvatsku. Kulturne institucije grada Zagreba imaju jako dobru suradnju dugi niz godina i važno je da se ona nastavlja. Za dvije godine bit će međunarodna razmjena talijanske i hrvatske kulturee u Italiji, kao što je bila razmjena između Francuske i Hrvatske.- rekla je Vesna Kusin za Zagrebačku novinsku agenciju na otvaranju izložbe.

Otvorenju izložbe prisustvovao je i akademik Tonko Maroević koji na osebujan način tumači slikarstvo Vatroslava Kulisa.

-Ime ove izložbe vuče se iz  glazbe Bachove Fuge. Vatroslav Kuliš spada u umjetnike koji nisu izgubili vjeru u potencijal slikarstva, pa tu vjeru potvrđuje primjerenom afirmacijom, snažne koloristične izražajnosti, a kroz strastven i rszveden osobni rukopis. -rekao je Tonko Maroević.

Na otvaranje izložbe u Trst stigli su iz Zagreba brojni ljubitelji i prijatelji Kuliševe umjetnosti kao što je Zvonko Makovic, Silvestar Dragoja Šomi, Mihovil Nakić, Željko Matić i mnogi drugi.

Otvorenju je prisustvovao i velikan svjetske likovne kritike, jedan od najznačajnijih povjesničara umjetnosti Edward Lucie-Smith koji je jedan od autora teksta u katalogu izložbe.

– Umjetnost Vatroslava Kuliš primjer je na koji se način naoko univerzalan umjetnički stil može mijenjati kao odgovor na različite okolnosti i kultuna okruženja. U širem smislu on nedvojbeno pripada tradiciji slikarske apstrakcije prvotno utemeljene u slikarstvu Sjeverne Amerike, a zatim, u godinama neposredno nakon Drugog svjetskog rata u europskom slikarstvu. Kuliš je moderan umjetnik u najistinskijem mada i najparadoksalnijem smislu, netko potpuno sv jestan svog mjesta u bogatoj tradiciji!- rekao je na otvaranju izložbe Edward Lucie-Smith.

Gradske vijesti - 2016.