clanak False

Plavi krug za dijabetes

U povodu Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je upozorio na ozbiljnost šećerne bolesti te je pozvao na zdrav i aktivan život kao najbolju prevenciju. 
15.11.2016.
Na zagrebačkim fontanama, gdje se u povodu Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa projicirao plavi krug, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je s veleposlanikom Kraljevine Danske, Njegovom Ekscelencijom Andresom Christianom Hougardom upozorio na ozbiljnost šećerne bolesti te je pozvao na zdrav i aktivan život kao najbolju prevenciju tog oboljenja.

Šećerna bolest je tiha ubojica, ne boli pa pacijenti često i ne znaju da od nje boluju. U Hrvatskoj je od nje oboljelo više od 400 000 građana, što je gotovo 10 % populacije. U svijetu je taj prosjek 7 %. Brojke su alarmantne, moramo raditi na suzbijanju ove epidemije – poručio je gradonačelnik Bandić.

Zahvaljujući gradonačelnikovoj podršci, Nj. E. Hougard je istaknuo da je šećerna bolest postala danski javnozdravstveni prioritet. Prevencija je uvijek bolja od liječenja, stoga je edukacija mlađih generacija izuzetno bitna želimo li suzbiti posljedice dijabetesa. Ona nije samo danska niti hrvatska zadaća, problem je svjetski pa ga moramo svi skupa rješavati – rekao je.

U sklopu kampanje borbe protiv dijabetesa već tjedan dana su zagrebačke fontane osvijetljene plavom bojom. Uz Grad Zagreb pokrovitelji kampanje su Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Hrvatski savez dijabetičkih udruga i Zagrebačko dijabetičko društvo. 

Gradske vijesti - 2016.