clanak False

Najava humanitarne zdravstvene akcije Otkrij na vrijeme

Grad Zagreb i Zaklada Hrvatska kuća disanja najavili su gala večeru u okviru jedne od najvećih humanitarnih akcija u Hrvatskoj pod nazivom Otkrij na vrijeme. 
15.11.2016.

Grad Zagreb i Zaklada Hrvatska kuća disanja organiziraju gala večeru u okviru jedne od najvećih humanitarnih akcija u Hrvatskoj pod nazivom Otkrij na vrijeme, najavljeno je na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi u povodu Svjetskog dana kronične opstruktivne bolesti pluća – KOBP. Glavni poticaj za pokretanje akcije je zabrinjavajući broj od 3.000 novooboljelih i gotovo jednak broj umrlih od karcinoma pluća godišnje. Hrvatska se nalazi na visokom drugom mjestu u Europi po broju oboljelih i umrlih od raka pluća. Cilj je prikupiti 15 milijuna kuna za kupnju CT uređaja za rano dijagnosticiranje ove zloćudne bolesti. Večera će se održati u četvrtak, 24. studenog 2016. godine u Kristalnoj dvorani hotela Westin, s početkom u 19 sati. Uz specijalitete chefova hotela, večer će uveličati i nastupi renomiranog hrvatskog glazbenika Gibonnija, talijanskog opernog pjevača Rinalda Zulianija, novosadskog kvarteta The Frajle i gosta iznenađenja, a učenici Opće privatne gimnazije izvest će prigodnu predstavu.

Gradonačelnik Milan Bandić pozdravio je prisutne i naglasio da je broj oboljelih i umrlih zabrinjavajući te da je vrijeme da zajedno napravimo sve što možemo. Ako je tako teško smanjiti broj pušača, možemo barem preventivno djelovati na način da bolest otkrijemo u ranoj fazi. Podržavajući ovu hvalevrijednu akciju pomoći  ćemo u nabavci potrebnog uređaja za pulmološki odjel u KBC Rebro, kojim će se mnogim oboljelima spasiti život. Gradonačelnik je također pozvao sve da se priključe i daju svoj doprinos ovoj akciji.

Akcijom Otkrij na vrijeme prikupljaju se sredstva za kupnju CT uređaja nove generacije koji će primarno pušačima, kao najugroženijoj ciljnoj skupini, na godišnjoj razini omogućiti screening i ranu dijagnostiku plućnih oboljenja s naglaskom na rak pluća, a nema ga u Hrvatskoj. Većina pušača prestane pušiti tek kada ozbiljno oboli ili kada oboli netko od njihove obitelji i prijatelja, a tada je već prekasno. Odazivom na humanitarnu večeru, kao važnog dijela akcije Otkrij na vrijeme, činite veliki korak k unapređenju ukupnog zdravlja, ali i zdravlja vas i vaših bližnjih.,  izjavio je akademik Miroslav Samaržija, Upravitelj Zaklade Hrvatska kuća disanja.

Akcija će trajati od 16.11. do kraja godine, a svi zainteresirani mogu se prijaviti i rezervirati svoje mjesto u Westinu putem agencije Penta d.o.o. uplatom na broj žiro računa: HR0724020061100058375 ili kontaktiranjem Jasenke Vučetić na kontakt broj 091 2015 952. Cijena pojedinačne ulaznice za večeru u iznosu od 1.000 kuna izravna je donacija za nabavku CT uređaja.

Osim odazivom na humanitarnu večeru, možete se uključiti u akciju i uplatom donacije na račun Zaklade Hrvatska kuća disanja, na broj žiro računa akcije: HR3923600001501932633 (Zagrebačka banka) ili pozivom na broj telefona 060 9006 (cijena poziva 6,25 kn s PDV-om).

Gradske vijesti - 2016.