clanak False

Javnozdravstvena akcija "Prepoznaj moždani udar"

Uoči Svjetskog dana moždanog udara, na Trgu Petra Preradovića, u subotu, 17. rujna, od 10,00 do 13,00 sati, održat će se javnozdravstvena akcija Prepoznaj moždani udar.
16.09.2016.

Grad Zagreb u suradnji s Kliničkim bolničkim centrom Zagreb - Klinikom za neurologiju, Nastavnim zavodom za hitnu medicinu grada Zagreba, Zagrebačkom zakladom za pomoć osobama oboljelim od cerebrovaskularnih bolesti i Društvom za pomoć neurološkim bolesnicima Spes održat će, uoči Svjetskog dana moždanog udara, u subotu, 17. rujna, na Trgu Petra Preradovića, od 10,00 do 13,00 sati, javnozdravstvenu akciju Prepoznaj moždani udar, najavila je na konferenciji za novinare pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Mirna Šitum.

Cilj je ovog Projekta, koji se provodi pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, upoznati javnost sa sve većim rizikom od moždanog udara, edukacijom građana povećati mogućnost prepoznavanja simptoma i upoznati ih s procedurom nakon što prepoznaju moždani udar. Također, vrlo je bitna i edukacija zdravstvenih djelatnika koji na bilo koji način sudjeluju u zbrinjavanju osoba sa znakovima akutnog moždanog udara.

Gradonačelnik Milan Bandić na konferenciji je naglasio važnost osnivanja Referentnog centra koji se, kako je rekao, može dijelom opremiti suvremenom opremom koju je nabavila Zagrebačka zaklada za pomoć osobama oboljelim od cerebralnovaskularnih bolesti. Mi ćemo i dalje kroz razne humanitarne akcije skupljati novac kako bi Centar što prije profunkcionirao.

Uz zahvalu gradonačelniku na kontinuiranoj podršci, predstojnik Zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC Zagreb – Referenti centar MZHR za intenzivnu neurologiju i endovaskularno liječenje moždanog udara i krvožilnih malformacija CNS-a  Marko Radoš istaknuo je da je liječenje moždanog udara od 2003. do danas veoma napredovalo. Najnovija metoda liječenja je vađenje tromba iz žile, a za uspjeh zahvata presudno je da osoba dođe u bolnicu u roku šest sati od trenutka prepoznavanja simptoma. Kako bi ova metoda bila što uspješnija i što bolje se prevenirala bolest koja u godini dana napravi najviše invalida, potrebna je edukacija i suradnja građana i svih relevantnih čimbenika, dodao je predstojnik.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za hitnu medicinu grada Zagreba Dubravko Huljev napomenuo je da je Zagreb prepoznao važnost prevencije i edukacije koja će rezultirati time da će veći broj građana na vrijeme doći u bolnicu i na taj način spriječiti najgore.

Mi smo najznačajnija i najveća državna bolnica i zainteresirani smo da u njoj bude Referentni centar koji će svojim aktivnostima još više doprinijeti uspješnom liječenju, naglasio je ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Zagreb Ante Ćorušić. Za uspješnost je najbitnije ostvariti tri cilja: 1. educirati građane za prepoznavanje simptoma, 2. educiranje i ekipiranje hitne medicinske pomoći i 3. moderno opremiti odjel za ranu neurološku dijagnostiku.

Kako se čulo, Grad Zagreb će dodatno opremiti i   vozila hitne medicinske pomoći u kojima će biti i dodatno educirani timovi.
 

Gradske vijesti - 2016.