clanak False

10. obljetnica Centra za mentalno zdravlje u zajednici

Centar za mentalno zdravlje u zajednici, koji djeluje pri Domu zdravlja Zagreb-zapad, danas je obilježio 10 godina rada.
26.02.2016.
Centar za mentalno zdravlje u zajednici, koji djeluje pri Domu zdravlja Zagreb-zapad, danas je obilježio 10 godina rada. Kako se čulo, osnovan je u sklopu zajedničkog projekta Akcije za razvoj zdravlja u jugoistočnoj Europi Svjetske zdravstvene organizacije i Vijeća Europe, a nakon isteka projektne faze njegov rad se nastavio uz podršku Grada Zagreba.

Temeljni cilj osnivanja bio je pružanje širokog spektra usluga zaštite mentalnog zdravlja, rane intervencije i rehabilitacije na razini primarne zaštite. Uz prethodnu najavu korisnici mogu doći i bez uputnice, a Centar pruža usluge osobama s duševnim smetnjama, članovima njihovih obitelji, kao i skrbnicima, a poseban program pruža se i osobama zlostavljanim na radnom mjestu.

Osobito mi je zadovoljstvo što vodim ustanovu koju su moji prethodnici kvalitetno i uspješno vodili i razvili i koja pokazuje dobar primjer prakse koju bi i drugi mogli primijeniti, naglasio je na svečanosti ravnatelj Doma zdravlja Zagreb-zapad Miroslav Hanževački, uz napomenu da se to ne bi moglo ostvariti bez podrške Grada Zagreba.

Pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Mirna Šitum u svoje je ime i u ime gradonačelnika Milana Bandića zahvalila onima koji su postavili temelje za Centar, istaknuvši da je Grad prepoznao ideju i potrebu te omogućio da se ovaj model brige za mentalno zdravlje građana, koje je vrlo bitno za društvo, nastavi. Ovaj Centar je nadstandard i nadamo se da će zdravstvena politika ići u smjeru da se ovakav model proširi, dodala je pročelnica.

Duševne smetnje su nezasluženo podfinancirane svugdje u svijetu, makar su po broju oboljelih vodeće. Svaki peti stanovnik ima neki oblik duševne smetnje, a 30% oboljelih su djeca i mladi, napomenula je voditeljica Centra Elizabeta Radonić.

Voditeljica je naglasila da su posebnosti zagrebačkog modela:
♦ to što je Centar smješten u Domu zdravlja, pa time omogućuje veću dostupnost i manji osjećaj stigme, odnosno, nelagode zbog dolaska,
♦ integracija usluga – Centar je integriran i u usluge koje pružaju druge službe Doma zdravlja,
♦ obiteljski pristup – rad s djecom, adolescentima i odraslima, ali i članovima njihovih obitelji, čime je omogućen cjelovit pristup prevenciji, liječenju i rehabilitaciji,
♦ vertikalni kontinuitet – suradnja s stručnjacima iz drugih zdravstvenih ustanova, centara za socijalni rad, posebice s Psihijatrijskom bolnicom Sv. Ivan, Psihijatrijskom bolnicom za djecu i mladež Kukuljevićeva i Medicinskim fakultetom.
 

Gradske vijesti - 2016.