clanak False

ZgForum, 21. lipnja, 2012. Posjet ‘Unica Euromaster in Urban Studies’

21.06.2012.

Posjet ‘Unica Euromaster in Urban Studies’

Gradskom uredu za strategijsko planiranje I razvoj Grada

 

Polaznici međunarodnog postdiplomskog studija ‘Unica Euromaster in Urban Studies’, iz Brisela, Beča, Kopenhagena, Madrida i drugih gradova, u svom su posjetu Zagrebu pod vodstvom prof.dr.sc. Gojka Bežovana 21. lipnja, 2012. u poslijepodnevnim satima, u sklopu programa stručnog putovanja, posjetili  ZgForum.

 

Goste su dočekali predstavnici Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada. U uvodnom dijelu programa pozdravila ih je pročelnica, Jadranka Veselić Bruvo, dipl.ing.arh. a potom predstavila Grad Zagreb te područje djelovanja Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada. Inozemnim gostima predstavljena je uloga Grada na lokalnoj i regionalnoj razini, osnovne karakteristike Grada, njegovo ustrojstvo te povijesni razvoj. Ne manje važno bilo je istaknuti sudjelovanje Ureda na EU projektima, te suradnju sa međunarodnim i domaćim partnerima svih struktura, posebno Sveučilištem i nevladinim udrugama. 

 

Prezentacije su također održali i mr.sc.Irena Matković, dipl.ing.arh. – predstavljajući tradiciju prostornog planiranja i načela aktualnog strategijskog planiranja kroz različite razine multidisciplinarne suradnje, te proces i metodologiju izrade razvojne strategije ZagrebPlan -a i mr.sc.Darko Šiško, dipl.ing.geod. – o prostornim informacijama u strategijskom i prostornom planiranju. Po završetku prezentacija otvorena je diskusija sa studentima upravo na temu aktualne problematike u razvoju Grada, sa naglaskom na rekonstrukciju i revitalizaciju starih industrijskih zona, modele zaštite povijesnog centra Grada i pojedine gradske projekte. Najveći interes kod studenata pobudio je netipičan odnos Grada i rijeke Save, te projekt Kampus Borongaj koji su prepoznali kao izuzetno važan na lokalnoj ali i državnoj razini.

 

Širina u analitičkom pristupu problematici planiranja, stručna komparacija  podudarnosti i razlika sa problematikom drugih europskih gradova koji prolaze sličan proces urbanih transformacija, te suvremeni pristup u promišljanju kreativnih rješenja – samo je dio razloga zašto će polaznici studija ‘Unica Euromaster in Urban Studies’ u ZgForumu biti uvijek rado viđeni gosti, u sklopu očekivane obostrano ugodne i korisne suradnje.

 

slika 1, slika 2


Aktivnosti