clanak False

Završna konferencija EU projekta „Tehnička pomoć Gradu Zagrebu za provedbu ITU mehanizma“

13.12.2023.
U organizaciji Grada Zagreba kao Posredničkog tijela integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU PT) u prostoru ZgForuma, Gajeva 27, 13. prosinca 2023. godine održana je završna konferencija projekta „Tehnička pomoć Gradu Zagrebu za provedbu ITU mehanizma“ oznake KK.10.1.1.02.0001.

Na konferenciji su se okupili predstavnici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, predstavnici ITU gradova i korisnici ITU projekata na području Urbane aglomeracije Zagreb.
Konferencija se održala s ciljem predstavljanja projekata koji su uspješno provedeni ili su pred završetkom provedbe, a financirani su sredstvima ITU mehanizma u prošlom razdoblju 2014. - 2020. Također su najavljeni novi projekti koji će se financirati kroz ITU mehanizam u razdoblju 2021. - 2027. Obuhvat Urbane aglomeracije Zagreb u financijskom razdoblju 2021. - 2027. ostaje nepromijenjen i uključuje 30 jedinica lokalne samouprave, a alokacija iznosi 80,5 milijuna eura.

Na otvorenju konferencije uvodno se ispred Grada Zagreba obratila voditeljica Odjela za poslove tijela u sustavima upravljanja i kontrole sredstvima Europske unije, gđa. Ivana Šlat koja je održala uvodni govor i prezentaciju „Provedba ITU mehanizma u financijskom razdoblju 2014. - 2020.“ u kojoj je predstavila pozive i projekte financirane u prošlom financijskom razdoblju i također najavila nove projekte planirane za razdoblje 2021. - 2027.

Nakon uvodnog govora i prezentacije korisnici ITU projekata s područja Urbane aglomeracije Zagreb predstavili su projekte svojih gradova/općina. Na početku su predstavljena dva projekta s područja Grada Zagreba. Prvi projekt „Čuvar baštine kao katalizator razvoja, istraživanja i učenja – novi Hrvatski prirodoslovni muzej“ predstavila je ravnateljica muzeja, gđa. Tatjana Vlahović, dok je drugi projekt „Rekonstrukcija i prenamjena zgrade bivše Vojne bolnice za potrebe glazbene škole/ Glazbeno učilište Elly Bašić“ predstavila ravnateljica škole, gđa. Mirela Buchberger. Nakon projekata s područja grada Zagreba, predstavnik općine Brdovec, g. Branimir Gregurić predstavio je projekt „RAIL RIDE- Izgradnja biciklističke staze uz željezničku prugu“, nakon čega je g. Mario Mlinarek predstavio dva projekta koja su provedena na području Dugog Sela: „Kulturni centar za posjetitelje u Dugom Selu“ i „Izgradnja i opremanje pješačko – biciklističkih staza u Dugom Selu“. Predstavnica Grada Jastrebarskog, gđa. Maja Rožić, predstavila je projekt pod nazivom "Izgradnja prometnica S3-S4-T10 u Gospodarskoj zoni Jalševac" i na kraju je gđa. Valentina Đurek prezentirala uspješno proveden projekt Grada Zaboka pod nazivom "re-GENERATOR".

Nakon uvodnog govora i predstavljanja ITU projekata s područja Urbane aglomeracije Zagreb održano je i završno druženje sudionika konferencije uz organizirani domjenak.

Aktivnosti