clanak False

Otvorenje Terapijskog vrta u Sesvetama

11.05.2021.
Nakon dva mjeseca radova na uređenju, u ponedjeljak, 10. svibnja otvoren je terapijski vrt u Sesvetama, koji je uređen kao jedna od mjera obnove postindustrijskih brownfielda uvođenjem rješenja temeljenih na prirodi u okviru EU projekta proGIreg. Vrt je otvorila Sanja Jerković, pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje, lokalnog koordinatora projektnih aktivnosti. 
ProGIreg (akronim punog naziva produktivna zelena infrastruktura za postindustrijsku urbanu obnovu) se provodi od lipnja 2018., a Zagreb je jedan od gradova predvodnika koji uvode zelena rješenja kao zamašnjake ponovnog osvajanja zapuštenih prostora nekadašnje industrije. Uz Zagreb, koji svoj živi laboratorij uspostavlja u prostoru nekadašnje mesne industrije Sljeme, gradovi predvodnici su i Dortmund i Torino, te kineski grad Ningbo, a gradovi pratitelji koji će svoje žive laboratorije osmisliti učeći iz primjera gradova predvodnika su Zenica, Cascais, Pirej i Cluj-Napoca. 
Terapijski vrt će pružiti priliku osobama oštećenog tjelesnog i mentalnog zdravlja da značajno podignu kvalitetu svog života sudjelovanjem u terapijskim aktivnostima koje se zasnivaju na blagotvornom učinku vrtova i vrtlarenja na zdravlje te na osjećaj sreće i zadovoljstva, kao i posljedičnim uključivanjem u život šire zajednice kroz zajedničke aktivnosti u vrtu. 
Nositelji aktivnosti terapijskog vrta su Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo i Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada kao koordinator projekta proGIreg. Kako bi se korisnicima omogućilo redovno vrtlarenje i boravak u smirujućem ambijentu, gradska ustanova Mali dom, koji funkcionira kao dnevni boravak za djecu sa težim oštećenjima, koordinirat će korištenje vrta.  
Vjerujemo da će terapijski vrt u Sesvetama potaknuti i drugim gradovima i ustanovama kako bi osposobili zelene površine za organizirani i aktivni boravak ljudi i djece s invaliditetom čime se utječe na dobrobit čitave zajednice, čija je snaga i stabilnost razvidna kroz brigu o njenim najosjetljivijim članovima.

Aktivnosti