clanak False

Održan Copernicus Hackathon Zagreb

29.10.2019.

23. i 24. listopada održan je Copernicus Hackathon za Hrvatsku i Sloveniju u prostorima Sveučilišnog računskog centra. Nositelj organizacije je bio Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske dok je Grad Zagreb sudjelovao kao partner događanja.

Hackathon se održao u dvije kategorije: profesionalnoj, namijenjenoj stručnjacima iz gospodarstva, znanstvenicima, istraživačima, inovatorima i studentima te učeničkoj, namijenjenoj učenicima srednjih škola. 11 timova se natjecalo u profesionalnoj kategoriji te 9 timova u učeničkoj kategoriji. Natjecatelji su trebali u roku od 25 sati uz podršku mentora razviti aplikaciju temeljenu na Copernicus podacima unutar zadanih tema: Pametni gradovi i pametna uprava, Zaštita okoliša i klima te Primjena EO u industriji, poljoprivredi i šumarstvu.

Obzirom da je Copernicus Hackathon Zagreb po broju prijavljenih timova bio najveći u Europi, Europska Komisija je odlučila nagraditi dva najbolja tima u profesionalnoj kategoriji Accelerator programom. Nagrade su uručene u sklopu Copernicus konferencije 25. listopada kada su pobjednici predstavili svoja rješenja. Prvo mjesto je osvojio tim CROGIS s aplikacijom Green Island koja pronalazi pogodno zemljište na otoku Hvaru za uzgoj određene poljoprivredne kulture. Drugo mjesto je osvojio tim Coprnicus s aplikacijom GeoTwins koja pronalazi područje u Europi identično odabranom području
.
Nagradu za najbolji i najinovativniji rad u učeničkoj kategoriji u visini od 10 000 kuna osiguranih od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja osvojio je tim MIOC 2 za aplikaciju ECOR koja pronalazi optimalnu rutu za izgradnju ceste ili željeznice između dva mjesta po unaprijed odabranim kriterijima.

Nagrade na temu Pametni gradovi i pametna uprava uručila je u ime Grada Zagreba Sanja Jerković, pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada. Nagrada u visini od 10 000 kuna pripala je timu Coprnicus u profesionalnoj kategoriji dok je nagrada u visini od 5 000 kuna pripala timu MIOC 2 u učeničkoj kategoriji.

Predstavnik Grada Zagreba u organizacijskom odboru i žiriju Copernicus Hackatona bio je dr.sc. Darko Šiško, pomoćnik pročelnice za strategijske informacije i istraživanja.

Copernicus Hackathon je program financiran od strane Europske Komisije koji okuplja programere, poduzetnike i stručnjake za određene teme s ciljem razvoja novih aplikacija  temeljenih na podacima i servisima  Europskog programa za opažanje Zemlje – Copernicus.
 

Aktivnosti