clanak False

Završna konferencija projekta CIVITAS ELAN

15.10.2012.

Projekt CIVITAS ELAN u završnoj je fazi. Službeno, projekt traje do 15. listopada 2012. S ciljem da se predstave svi dosezi, nova znanja, izazovi, ideje i vizije, rezultati zajedničkih stremljenja gradova partnera, Brna, Genta, Ljubljane, Porta i Zagreba, te atmosfera partnerstva i prijateljstva u kojoj se projekt odvija od rujna 2008. kad je započeo, u Ljubljani je, 27. i 28. lipnja 2012., održana odlično organizirana zaključna konferencija.

 

Konferenciji su, predstavljajući Grad Zagreb, nazočili predstavnici Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada kao koordinatora Projekta, te Fakulteta prometnih znanosti, Odraza, te Zagrebačkog holdinga - podružnica ZET i Čistoća, predvođeni čelnim osobama.

 

Konferencija je započela 27. lipnja izložbom CIVITAS ELAN – pet gradova za boju mobilnost, postavljenom u atriju Gradske vijećnice, a otvorio ju je gradonačelnik Ljubljane gospodin Zoran Janković. Sljedećeg dana, 28. lipnja, održan je skup u šatoru postavljenom na novouređenom Kongresnom trgu, dijelu proširene pješačke zone u središtu Ljubljane. Šator postavljen „među pješake“ simbolizirao je otvorenost i usmjerenost projekta prema građanima i njihovu boljitku.

 

Gradovi su izvještavali o rezultatima postignutima ovim projektom, osobito o onima koji mogu služiti kao primjeri dobre prakse i drugima, a ne samo unutar „obitelji" CIVITAS. Raspravljalo se i o viđenju daljnjeg razvoja održive mobilnosti u pet gradova, ali i o izazovima koje nose koordinacija, upravljanje, vrednovanje i diseminacija u projektu velikom i značajnom kao što je CIVITAS.

 

Dobre primjere, ali i one manje dobre, sudionici su imali prigodu zabilježiti za vrijeme foto-safarija „Zumiraj održivu mobilnost“ u šetnji središtem Ljubljane, a najboljoj grupi dodijeljena je nagrada.

 

Tijekom konferencije bilo je očito da će ideje, vizije i aktivnosti započete u projektu nastaviti svoj život i nakon njegova završetka, da će visoki standardi, uspostavljeni u projektu i u sferi njegova upravljanja te u provođenju aktivnosti, služiti kao putokaz za široki spektar budućih aktivnosti ne samo na području održive mobilnosti,a da će ostvareni kontakti rezultirati novim umrežavanjima i suradnjom.

 

 

 

Slika 1, slika 2


Aktivnosti