clanak False

Započeli radovi na sanaciji tunela Grič

Radove na prvoj fazi sanacije tunela Grič, vrijednoj 1.350,000,00kn, otvorio je gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, u društvu suradnika. 
18.04.2016.

Početak radova na tunelu Grič


Radove na prvoj fazi sanacije tunela Grič, vrijednoj 1.350,000,00kn, otvorio je gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, u društvu suradnika. Tunel dugačak 350 metara spaja Mesničku i Radićevu ulicu, građen je 40-ih godina proteklog stoljeća i paralelan je s Ilicom na koju ima četiri izlaza, koje se također planira otvoriti za javnost.

Radovi na tunelu odvijat će se u tri etape: nakon prve faze radova, odnosno sanacije tunela kako bi bio siguran za korištenje, druga faza će biti traženje vertikalnog izlaza na Gornji Grad. Jedna solucija je Gradec a druga Vranicanijeva poljana – još nismo odlučili, rekao je zagrebački gradonačelnik dodavši da je to odluka koja se mora donijeti u dogovoru s povjesničarima i zaštitarima, kako bi se pomirila povijest grada s planiranom funkcijom.

Gradonačelnik je također naglasio kako nije slučajnost da se radovi na tunelu i na Radićevoj odvijaju u isto vrijeme, a završetkom oba projekta najviše će profitirati Zagrepčani, poglavito stanari, te turisti: Treća faza je dodatni turistički sadržaj za Zagreb koji bilježi dvocifrenu cifru povećanja broja turista. Kao što je već ranije najavio, tunel se planira oživiti raznim kulturnim i drugim sadržajima.

Mi kao stanari izuzetno smo zadovoljni uređenjem Radićeve, strpljivi smo i znamo da ćemo svi profitirati a osobito s ovim prolazom koji će biti turistička atrakcija, istaknuo je Roman Lalić, predstavnik MO Gornji Grad.

Voditelj projekta sanacije tunela Ivica Blažun objasnio je da će radovi trajati 60 dana: sanirat će se obloga tunela, urediti pod, obnoviti drenažni sustav, sanirati odvodnja, napravit će se nove instalacije struje i razglasa, urediti izlazi prema Ilici te vrata koja su nekad bila na ulazu u tunel, u skladu s povijesnim matricama.

Uz isprike stanarima zbog radova, gradonačelnik je obećao kako će se raditi u dvije smjene, kako bi radovi bili što prije gotovi te se osvrnuo na spor s stanarima zgrade u Radićevoj 19, u čijoj se veži nalazi izlaz iz tunela: Sjest ćemo s ljudima i vidjeti što možemo napraviti, ništa nećemo raditi na silu. Dva mjeseca će trajati radovi, a do tad ćemo sigurno naći rješenje, zaključio je.

 

Gradske vijesti - 2016.