clanak False

Zajedničke akcije za poboljšanje statusa zaštite i očuvanja populacija morskih kornjača EU – LIFE EUROTURTLES

EU Projekt LIFE EUROTURTLES predstavljen je na konferenciji za novinare, što se u nazočnosti gradonačelnika Bandića, održala u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju.
21.07.2016.

EU LIFE+ PROJEKT - Zajedničke akcije za poboljšanje statusa zaštite i očuvanja populacija morskih kornjača EU – LIFE EUROTURTLES predstavljen je na konferenciji za novinare, što se u nazočnosti  gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, održala u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju.

Istaknuvši kako je ovo najveći istraživački projekt u Hrvatskoj, ravnateljica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja Tatjana Vlahović zahvalila je gradonačelniku Bandiću na iznimnoj potpori i odličnoj suradnji s nadležnim gradskim uredima, a viši kustos HPM-a, ujedno autor i koordinator EU projekta Draško Holcer, objasnio je kako su morske kornjače - želve jedne od najugroženijih skupina životinja na Zemlji te se stoga nalaze na popisu strogo zaštićenih i prioritetnih vrsta za zaštitu u Europskoj uniji i Hrvatskoj. Područje sjevernog Jadrana, najvažnije je područje ishrane, odrastanja i zimovanja glavate želve u europskome dijelu Mediterana, dok se gnjezdišta nalaze u Grčkoj, Turskoj te na Cipru.

Današnja konferencija za novinare koja informira o ovom iznimno vrijednom i značajnom europskom projektu spašavanja morskih kornjača - na kojem čestitam našem Hrvatskom prirodoslovnom muzeju - izvrstan je primjer povezivanja i suradnje znanosti i kulture, odnosno muzeja u ovom slučaju. To je prepoznala i Europska zajednica shvaćajući koliko je održavanje ekosustava važno za našu zajedničku budućnost. Možemo biti ponosni da u ovakovu projektu sudjeluje i naš zagrebački muzej, čak štoviše, da je koordinator cijeloga projekta, rekao je zagrebački gradonačelnik najavivši pripremu još jednog EU projekta. Radi se o projektu Kultura, znanost i obrazovanje u funkciji gospodarskog razvoja - novi Hrvatski prirodoslovni muzej, na koji se muzej prijavio radi korištenja sredstava iz Javnog poziva za korištenje sredstava iz strukturnih fondova Europske unije Priprema i provedba Integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine. Ako projekt bude prihvaćen, Zagreb i Hrvatska će dobiti nov, suvremeni prirodoslovni muzej, za kojim postoji, kako je rekao gradonačelnik, iznimna potreba.

Projekt, prvi ovakve vrste, ukupne je vrijednosti 5,1 milijun kuna i bit će sufinanciran sredstvima EU kroz program LIFE+, a provodit će ga Hrvatski prirodoslovni muzej i partneri iz pet zemalja - Italije, Slovenije, Cipra, Grčke i Malte. Petogodišnji projekt koordinira Hrvatski prirodoslovni muzej, dok će provedbu terenskog dijela aktivnosti u Hrvatskoj realizirati Plavi svijet - Institut za istraživanje i zaštitu mora iz Velog Lošinja.


 

Gradske vijesti - 2016.