clanak False

Zajednička konferencija za novinare gradonačelnika Zagreba i ministra zaštite okoliša i prirode

Uz partnerski odnos Grada Zagreba s Ministarsvom zaštite okoliša i prirode, te uz konsenzus s građanima i uz konzultaciju struke, Zagreb iznalazi optimalno rješenje cjelovitoga gospodarenja otpadom
07.04.2016.

 

Uz partnerski odnos s Grada Zagreba s Ministarstvom zaštite okoliša i prirode, te uz konsenzus s građanima i uz konzultaciju struke, Zagreb će iznaći optimalno rješenje cjelovitoga gospodarenja otpadom – zajednička je to poruka zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića i ministra zaštite okoliša i prirode Slavena Dobrovića poslana javnosti na konferenciji za novinare koju su sazvali nakon prvog sastanka zajedničke Radne skupine za Akcijski plan gospodarenja otpadom Grada Zagreba.
 

Bio je to ujedno i prvi posjet resornog ministra Gradu Zagrebu što je posebno podvukao gradonačelnik Bandić naglasivši da s prethodnom Vladom nije bilo ovakvih radnih i partnerskih odnosa i sastanaka.


Kako se čulo, Radna skupina radit će na Akcijskom planu gospodarenja otpadom Grada Zagreba s rokom dovršetka 15. lipnja te na definiranju konkretnih mjera. Sve to uz tjednu koordinaciju i čekiranje postignuća.

Prema riječima ministra Dobrovića, problem gospodarenja otpadom u Zagrebu svakako je i problem Hrvatske. Zagreb već provodi neke potrebne mjere što se vidi i po smanjenim količinama otpada na odlagalištu Jakuševec, no zajednički cilj je ubrzati cijeli proces. To neće biti teško, zaključio je ministar dodavši kako je uz edukaciju i dobru volju potrebna odlučnost da se nešto mijenja, a u slučaju Zagreba toga ne nedostaje. Nova politika zaštite okoliša mora biti integralna – zaključio je.
 

S ministrovim riječima složio se i gradonačelnik Bandić koji je također kao važnu mjeru izdvojio edukaciju građana na kojoj se u glavnome gradu Hrvatske kontinuirano radi. Dodao je, također, kako je obnavljanje ekološke infrastrukture druga sastavnica na kojoj će se i dalje  bezuvjetno raditi, a u konačnici, bit će zadovoljni građani. Sve to, naravno, treba pratiti i sustav naplate. Podsjetio je kako je Zagreb dosad puno napravio u pogledu gospodarenja otpadom pa je izdvojio sanaciju odlagališta Jakuševec i pročistač otpadnih voda zahvaljujući kojemu je Sava nizvodno od Zagreba danas čista rijeka, a time Zagreb daje ogroman doprinos zaštiti dunavskog i crnomorskog sliva.


Gradonačelnik je najavio zonski odvoz otpada do početka sljedećeg mjeseca te smanjivanje cijene odvoza otpada za one koji će to zaslužiti kućnim kompostiranjem, recikliranjem i smanjivanjem količina otpada iz kućanstava.
 

Pitanje tehnologije, kapaciteta i financiranja rješavanja otpada definirat će se u partnerstvu s ministarstvom, a na pitanje novinara o tome hoće li se graditi spalionica otpada u Zagrebu, ministar je odgovorio kako su papir i plastika jedini materijal koji gori, a ujedno su i najvredniji materijal za reciklažu. Kad postignemo visok stupanj reciklaže, neće biti potrebe spaljivanja te materije. Jer spaljivanjem se materija uništava i tu onda nema cirkularne ekonomije.
 

Spalionice danas više nisu „in“ – rekao je gradonačelnik podsjetivši da je to bila moderna tehnologija prije 30 godina. Zagreb će imati najkvalitetnije i najefikasnije rješenje na zadovoljstvo struke i građana i u rokovima koje zadaje hrvatska i europska regulativa.
 

Dio akcijskog plana već imamo, sve je gotovo tempirano, a što se tiče mjera, iskoristiti ćemo neke dobre prakse u Europi – rekla je zagrebačka pročelnica za gospodarstvo Mirka Jozić, ujedno i članica Radne skupine pozvavši građane na suradnju i zajedničko podizanje svijesti o ekologiji i zaštiti okoliša, jer samo zajedno s njima može se puno toga napraviti i postići krajnji cilj, a to je puno veći postotak odvajanja otpada koji će biti nagrađen manjom cijenom usluga prikupljanja i odvoza.
 

Pomoćnica ministra  Lidija Runko Luttenberger naglasila je da sada slijedi snimanje stanja i raspoloživih resursa, a onda i definiranje daljnjih koraka. Dodala je, također, da se stanje u Zagrebu podudara sa stanjem gotovosti Plana gospodarenja otpadom na nivou RH.
 


Gradske vijesti - 2016.