clanak False

Zagrepčani i turisti oduševljeni Lunarovim muralom na Zrinjevcu

28.09.2018.
Program za Dan bez automobila kojim je zaključen Europski tjedan mobilnosti, 22. rujna 2018., organizirao je Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada, a ove je godine središtu Zagreba donio jedinstven umjetnički sadržaj. Budući da je sjeverna strana Zrinjevca bila zatvorena za promet, Slaven Kosanović Lunar na cesti je izradio veliki mural, a prolaznici su mogli uživati i u nekoliko koncerata. Na taj se način građanima željelo dočarati što bi proširenje pješačke zone u Zagrebu značilo za kvalitetu njihova života.

 „Mural na Zrinjevcu prvi je izrađen na cesti u samom središtu Zagreba. Riječ je o privremenom djelu koje će isprati kiša, no reakcije Zagrepčana i turista bile su toliko dobre da se nadam kako ćemo uskoro izraditi sličan trajniji mural. Zahvaljujući uličnom spoju auditivne i vizualne umjetnosti te prolaznicima koji su uživali u šetnjama i vožnjama biciklom na inače prometom zagušenim ulicama, Zagreb je djelovao poput nekih svjetskih metropola“, kazao je Lunar, najslavniji hrvatski umjetnik grafita.

Koncerte su izvodili gitaristi Luka Lovreković i Ivan Šimatović, violončelisti Martin Kutnar i Janko Franković te pijanisti Danijel i Ljubomir Gašparović.

Uz razvoj kulture i umjetnosti, proširenje pješačke zone gradu donosi uštedu energije, smanjenje emisije ugljikova dioksida, povećanje gospodarskih aktivnosti te razvoj kulture i umjetnosti.

Aktivnosti