clanak False

Zagreb će sudjelovati u projektu obnove vukovarskog vodotornja

Grad Zagreb uključit će se u obnovu vukovarskog vodotornja, rečeno je nakon sastanka zagrebačkog i vukovarskog gradonačelnika u Zagrebu.
09.03.2016.

(Hina) - Grad Zagreb uključit će se u obnovu vukovarskog vodotornja, projekt vrijedan 16,7 milijuna kuna, rečeno je u srijedu nakon sastanka zagrebačkog gradonačelnika s izaslanstvom Grada Vukovara, predvođenim gradonačelnikom Ivanom Penavom u zagrebačkoj Gradskoj upravi.

Za obnovu je potrebno 16,7 milijuna kuna bez PDV-a, odnosno 21 do 22 milijuna kuna s PDV-om.  Javnu nabavu Vukovar namjerava raspisati idući mjesec, a završetak radova i otvaranje objekta očekuje se u proljeće iduće godine.

"Došli smo tražiti potporu od Zagreba, hrvatske metropole, grada koji je u vrijeme Domovinskog rata toliko toga dao Vukovaru te zagrebačkog gradonačelnika upoznati s projektom obnove vukovarskog vodotornja "Vukovarski vodotoranj – simbol hrvatskog zajedništva", zamoliti ga i ponuditi da se uključi u tu akciju, što je on kao dokazani prijatelj Vukovara i prihvatio", rekao je nakon sastanka vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Radi se, istaknuo je, o uvjetnoj obnovi i sanaciji na način da se vodotoranj konzervira u obliku u kojem je sa 640 pogodaka granata pogođen, ali i da se učini dostupnim posjetiteljima s ugradnjom panoramskog dizala sa strane Dunava i vidikovcem koji će biti otvoren za sve.

"Poruka takvog pristupa je da na tragu Domovinskog rata i obrane Vukovara 1991. koju su uz Vukovarce činili i dragovoljci iz cijele države i dijaspore - pričamo priču o hrvatskom zajedništvu u prošlosti. Smatramo da svi važni koraci za državu moraju biti doneseni na tragu tog zajedništva i osjećamo da Vukovar tu treba biti predvodnik, a vukovarski vodotoranj je najbolje mjesto za tu simboliku", poručio je Penava.

Vijećnica u vukovarskome Gradskom vijeću Mirjana Semenić-Rutko smatra da je u Hrvatskoj sada trenutno potrebno vratiti zajedništvo, posebno u Vukovaru.

"Želimo da se Vukovar shvati kao grad u kojem se ponovno može dobro živjeti i gdje ponovno svi zajedno možemo ponovno raditi i djelovati", kazala je. Kao najveće probleme u tom gradu navela je veliku stopu nezaposlenosti i veliki broj mladih ljudi koji se iseljavaju iz grada. "Želimo vratiti te mlade ljude, njihova radna mjesta i omogućiti im da njihova djeca imaju vrtiće, škole te da oni sa svojim radom mogu zaraditi dovoljno novca i podignuti i odgojiti svoju djecu", istaknula je Semenić-Rutko.

Uz obnovu vukovarskog vodotornja, na sastanku je tema bila i suradnja Vukovara i Zagreba te potpisivanju Povelje o prijateljstvu između gradova.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je da će povelja biti potpisana 8. travnja u Vukovaru. "Potpis povelje točka je na i svih naših zajedničkih intencija - mali obol i hvala za sve što je Vukovar dao za Hrvatsku", naglasio je.
 

Gradske vijesti - 2016.