clanak False

Ususret Svjetskom danu zdravlja

U zgradi Gradske uprave održana je konferencija za novinare na kojoj je najavljen niz javnozdravstvenih aktivnosti u povodu Svjetskog dana zdravlja.
06.04.2016.
U povodu Svjetskog dana zdravlja, što se obilježava 7. travnja, u zgradi Gradske uprave održana je konferencija za novinare na kojoj je najavljen niz javnozdravstvenih aktivnosti koje će se održavati u Tjednu zdravlja, od 5. do 12. travnja.  Tema koju je Svjetska zdravstvena organizacija odabrala za ovogodišnje obilježavanje je Dijabetes u središnju pažnje, a cilj je edukacija šire javnosti o prevenciji i smanjenje oboljelih od šećerne bolesti.

Nažalost dio smo statistike koja pokazuje da je šećerna bolest u porastu u svijetu pa tako i u našoj zemlji i Gradu Zagrebu. S obzirom da postoji veliki broj osoba kod kojih nije postavljena dijagnoza, pretpostavlja se da imamo preko 400 tisuća osoba sa šećernom bolešću u RH, što je blizu deset posto populacije - rekao je gradonačelnik Milan Bandić naglasivši da će se Grad Zagreb i dalje odazivati pozivima Svjetske zdravstvene organizacije za obilježavanje ovog dana. Zahvalio je i vrijednim zdravstvenim radnicima koji se svaki dan bore za zdravije društvo.

Dijabetes je bolest od posebnog javnozdravstvenog značaja, često se u oboljelima javljaju  komplikacije koje uključuju povećanu opasnost od infarkta, invaliditeta, problema s organima i slabljenje vida - istaknula je voditeljica Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u RH prof. dr. sc. Antoinette Kaić-Rak. Dodala je da epidemiološki podaci pokazuju koliko je važno na vrijeme prepoznati i liječiti šećernu bolest kako bi se spriječile komplikacije i omogućila bolja kvaliteta života oboljelih osoba.

Zamjenik pročelnice Gradskog ureda za zdravstvo Gzim Redžepi, naglasio je da čak 80% od ukupno 2,5 milijarde kuna, koliko iznosi godišnji trošak dijabetesa u Hrvatskoj, se troši na liječenje već razvijene bolesti u organizmu i komplikacijama koje se javljaju, što ostavlja jako malo za prevenciju i edukaciju. Šećerna se bolest u najvećem broju slučaja može prevenirati zdravom prehranom i dnevnom dozom aktivnog kretanja, pola sata šetanja ili trčanja te manji unos šećera i prekomjernih kalorija – naglasio je.

Javnozdravstvena organizacija procjenjuje da 64 milijuna Europljana boluje od šećerne bolesti, u Hrvatskoj je taj broj preko 250 tisuća, a procjene su da čak 40% oboljelih nemaju postavljenu dijagnozu.

Središnja javnozdravstvena akcija održat će se na Cvjetnom trgu u subotu, 9. travnja, gdje će posjetiteljima biti dostupno besplatno mjerenje tlaka, kolesterola i glukoze u krvi. Organizirana je i radionica pripreme zdrave hrane kao i iskusni zdravstveni djelatnici koji su spremni odgovoriti na sva pitanja. Za oboljele su predviđene radionice o samokontroli i liječenju šećerne bolesti kao i aktivnom životu. Ako građani nisu u mogućnosti posjetiti štand na trgu, pozvani su na pregled krvne glukoze u Domovima zdravlja diljem Zagreba.

Gradske vijesti - 2016.