clanak False

U ZgForumu održani sastanak i radionica u sklopu projekta Revitalizacija povijesne jezgre – REVITALISING HISTORIC DISTRICTS – Urban Regeneration Mix

24.08.2018.
U organizaciji Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada u sklopu mreže URBACT, 21. kolovoza 2018. u ZgForumu, Gajeva 27, održan je radni sastanak u sklopu projekta pod nazivom „Revitalizacija povijesne jezgre – REVITALISING HISTORIC DISTRICTS – Urban Regeneration Mix.“ Cilj ovog projekta je transformacija povijesne jezgre po uzoru na primjere dobre prakse. Tema sastanka bila je priprema prijave druge faze transferne mreže u svrsi urbane revitalizacije povijesne jezgre te očuvanja vrijedne industrijske baštine grada Zagreba i poljskog grada Lodza.

Uzvanici su putem ovog radnog sastanka upoznati s djelovanjem i funkcijom mreže URBACT. Također su predstavljeni primjeri uspješnih projekata urbane revitalizacije povijesne jezgre kao što je Księży Młyn u poljskom gradu Lodzu.

Prisutnima je predstavljena problematika urbane revitalizacije pojedinih lokacija u gradu Zagrebu, a poseban naglasak je stavljen na prostor nekadašnje tvornice „Janko Gredelj“ u Strojarskoj ulici, tvornice „Sljeme“ u Sesvetama te nekadašnje Vojne bolnice u Vlaškoj ulici. Također je prezentiran i Program projekta „Novo gradsko središte Gredelj“ kao primjer mogućeg uspješnog projekta urbane revitalizacije u gradu Zagrebu. Poseban interes delegacije iz poljskog grada Lodza izazvala je prezentacija o Atlasu neiskorištenih područja u gradu Zagrebu.

Nakon radnog sastanka uzvanici su se uputili na razgledavanje nekadašnje Vojne bolnice u Vlaškoj ulici te kompleksa nekadašnje tvornice Janko Gredelj u Strojarskoj ulici.
Ovaj radni sastanak poslužio je, prije svega, za razmjenu znanja i iskustava na području urbane revitalizacije povijesne jezgre između predstavnika upravnih tijela Grada Zagreba, posebice Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada, te predstavnika grada Lodza u sklopu mreže URBACT uz otvorenu mogućnost daljnje suradnje ovih dvaju gradova.

Idućega dana održana je radionica u sklopu projekta čija je tema bila priprema prijave druge faze transferne mreže u svrsi urbane revitalizacije povijesne jezgre te očuvanja vrijedne industrijske baštine grada Zagreba i poljskog grada Lodza.

Aktivnosti