clanak False

U Lisabonu otvorena izložba Vaska Lipovca

20.01.2020.
U povodu obilježavanja početka hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević otvorila je danas izložbu hrvatskog umjetnika Vaska Lipovca u lisabonskom Nacionalnom muzeju kočija.
 

Zamjenica Pavičić Vukičević zahvalila je svima koji su sudjelovali u realizaciji projekta te podsjetila da prijateljstvo Lisabona i Zagreba seže još iz davne 1977. „Prije dvije godine bogatim kulturnim programom u Lisabonu i Zagrebu obilježena je velika obljetnica 40 godina kvalitetne suradnje i prijateljstva.“

Organizacija izložbe Vaska Lipovca dio je aktivnosti koje Grad Zagreb u suradnji s partnerskim gradovima provodi tijekom šestomjesečnog predsjedanja Republike Hrvatske Vijeće Europske unije, a čiji je cilj promovirati zagrebačku i hrvatsku kulturnu baštinu. Bogati program kulturnih događanja organizira se u Lisabonu, Milanu, Trstu i Rimu.
Zamjenica gradonačelnika Pavičić Vukičević najavila je da će se u nacionalnom kazalištu Teatro Camoes 8. veljače ove godine organizirati gostovanje baletne predstave Hrvatskog narodnog kazališta „Smrt u Veneciji“, koja je iznimno dobro prihvaćena od kritike i publike. 
„Vjerujem da će i lisabonska publika, potaknuta našim naporima, prepoznati vrijednost zagrebačke i hrvatske kulturne ponude“ – rekla je u pozdravnom govoru prilikom otvorenja izložbe Vaska Lipovca. 

U organizaciji izložbe sudjeluju Nacionalni muzej kočija, Grad Lisabon, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Portugalskoj Republici i Galerija Klovićevi dvori. Izložba se održava u jednoj od najprestižnijih lokacija u Lisabonu. 
 

Aktivnosti