clanak False

Gradonačelnik Tomašević sastao se sa zamjenikom glavnog direktora za okoliš Europske komisije povodom uvrštenja Zagreba među 100 klimatski neutralnih EU gradova

06.03.2024.
Gradonačelnik Tomislav Tomašević primio je danas u Zagrebu zamjenika glavnog direktora Glavne uprave za okoliš Europske komisije Patricka Childa sa suradnicima i predstavnicima ureda Europske investicijske banke u Hrvatskoj, povodom uvrštenja Zagreba među 100 klimatski neutralnih i pametnih gradova do 2030. od strane Europske komisije. 

Naime, Grad Zagreb jedini je hrvatski grad koji je izabran za sudjelovanje u misiji Europske unije za 100 klimatski neutralnih i pametnih gradova do 2030., odnosno u tzv. misiji za gradove.

Izrazivši ponos što je Grad Zagreb izabran među 100 europskih gradova za klimatsku neutralnost, gradonačelnik Tomašević je dodao: „Mi u zadnje dvije godine radimo velike korake prema naprijed da to nadoknadimo i još veće korake ćemo raditi kako bi postigli ambiciozan cilj do 2030. To su koraci u sustavu gospodarenja otpadom, u održivom prometu, prebacivanju cijelog voznog parka ZET-a na ugljično neutralne vidove prijevoza. Radimo i velike promjene u sektoru voda, tako da pripremamo investiciju od 300 milijuna eura u vodoopskrbnu mrežu, odvodnju i treći stupanj pročistača otpadnih voda. Cilj nam je smanjiti gubitke vode u čemu je Zagreb jedan od najgorih glavnih gradiva u EU zbog 40 godina nepodržavanja vodoopskrbnih cjevovoda“, najavio je gradonačelnik objasnivši kako za taj projekt očekuje 70% sufinanciranje iz europskih fondova.
 
”Veseli me što je baš Zagreb jedan od gradova koji smo odabrali da sudjeluju u ovoj misiji EU-a. Na današnjem sastanku s predstavnicima Grada vrlo smo detaljni konstruktivno razgovarali o svim pripremama za postizanje klimatske neutralnosti“, rekao je Patrick Child dodavši kako će odabrani gradovi izraditi klimatske ugovore za gradove, a oni će uključivati opći plan za postizanje klimatske neutralnosti u svim sektorima, primjerice energetici, zgradarstvu, gospodarenju otpadom i prometom, te povezane planove ulaganja. „Jasne i vidljive obveze koje su gradovi preuzeli u ugovorima omogućit će im da surađuju s EU-om, nacionalnim i regionalnim tijelima te, najvažnije, s vlastitim građanima kako bi ostvarili taj ambiciozan cilj”, rekao je zamjenik glavnog direktora Child.

Gradonačelnik Tomašević je podsjetio kako i projekt ozelenjavanja grada dobro napreduje, pa je već zasađeno preko 7.000 od planiranih 8.000 stabala u ovoj sezoni sadnje, a krenuo je i pilot projekt ozelenjavanja gradskih dvorišta unutar blokova stambenih zgrada, primarno u donjem gradu ali i u drugim gradskim četvrtima kako bi se stvorile zelene oaze. „Sve to doprinosi klimatskoj adaptaciji i smanjenju emisije stakleničkih plinova”, rekao je gradonačelnik.
Na kraju se gradonačelnik Tomašević zahvalio Europskoj komisiji na podršci koju pruža Zagrebu na tom putu te Europskoj investicijskoj banci koja prati Zagreb upravo u projektima zelene transformacije i digitalizacije.
 

Gradske vijesti