clanak False

Održana online konferencija Foruma za socijalna pitanja Gradovi pravednih tranzicija: Podrška lokalnim tržištima rada za inkluzivni oporavak i pravednu tranziciju

13.11.2020.

Grad Zagreb je 9. – 10. studenog 2020. bio domaćin online konferencije Foruma za socijalna pitanja Gradovi pravednih tranzicija: Podrška lokalnim tržištima rada za inkluzivni oporavak i pravednu tranziciju, a organizirana je s Udrugom gradova „Eurocities Network".
 
Konferenciju je videoporukom otvorio gradonačelnik Grada Zagreba.
 
Na konferenciji su sudjelovali članovi  Udruge gradova “Eurocities Network“, gradonačelnici, zamjenici gradonačelnika i drugi predstavnici europskih gradova, članovi nevladinih udruga i akademske zajednice, ukupno 150 sudionika u dva dana.
 
Govorilo se o važnosti postavljanja čovjeka u središte pozornosti dok traje faza prelaska na zeleno i digitalno gospodarstvo u vremenu oporavka od krize te kako sve europski i nacionalni planovi za oporavak mogu doprinositi ciljanim investicijama, ali i o što pravednijim tranzicijskim planovima i o prilikama što ih pružaju Instrument za oporavak i otpornost,  REACT – EU, Fond za pravednu tranziciju i Europski socijalni fond.

S dobrim praksama Grada Zagreba iz područja uključivanja mladih, osoba s invaliditetom i drugih težezapošljivih skupina na tržište rada nazočne su upoznali Udruga O.A.ZA. – Održiva Alternativa Zajednici i Sfera Visia j.d.o.o., a videoprezentacijom iz područja socijalne politike su se predstavili ZICER – Zagrebački inovacijski centar i URIHO Zagreb – ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Sudionici konferencije su s velikim interesom pratili predmetne prezentacije, što je uvelike dinamiziralo njezin tijek.
Konferencija je okupila brojne uglednike iz EU institucija, npr. Katarinu Ivanković-Knežević, direktoricu za socijalna pitanja Europska komisija, Agnesu Jongerius, izvjestiteljicu Europskog parlamenta o socijalnoj Europi za pravednu tranziciju te Samiru Rafaeli, članicu Europskog parlamenta i potpredsjednicu Međukluba Europskog parlamenta vezanog uz Europski zeleni plan.
Predstavnici Grada Zagreba i suradničkih organizacija, npr. Društva za oblikovanje održivog razvoja DOOR, na radionici su predstavili primjere dobre prakse iz područja aktivnosti u borbi protiv siromaštva. Osim Grada Zagreba, na konferencijskim radionicama su i drugi gradovi  predstavili vlastite primjere dobre prakse iz područja inkluzivnog oporavka i pravedne tranzicije, npr. Berlin, Bologna, München, Vantaa, Amsterdam, Nantes, Barcelona, Glasgow i Antwerpen.
Predstavnici gradova Utrecht i Firenza su predstavili svoje prisege glede dječjeg pitanja te pitanja stanovanja i podrške beskućnicima u okviru kampanje  'InclusiveCities4All' www.inclusivecities4all.eu 
 
Malmö je s Utrechtom, sljedećim predsjedavateljem Foruma za socijalna pitanja i s Glasgowom, njegovom zamjenom, obavio primopredaju.
Objavljeno je da će ujesen 2021. Berlin biti domaćin Foruma za socijalna pitanja.
Konferenciju je videoporukom zaključio gradonačelnik Grada Zagreba te je sve njezine sudionike pozvao da što prije posjete naš prekrasni grad.
 
 
 
Više na:  http://members.eurocities.eu/eurocities/forums/social-affairs&tpl=home

 

Aktivnosti